hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Folytatja a fejlesztéseket az egészségügyi iparág

Az egészségügyi iparág vezetői a dinamikusan változó és egyre összetettebb gazdasági környezetben az ellátási lánc fejlesztésébe fektetve készülnek a globális növekedésre – számol be a UPS “Pain in the (Supply) Chain” címmel ötödik alkalommal kiadott egészségipari felmérése.

Az egészségipari döntéshozók 83 százaléka új globális piacok foglalására és IT fejlesztésekre összpontosítja vállalata befektetéseit, a válaszadók szerint ez a két legfontosabb cél. A válaszadók e két stratégiát az elkövetkező 3-5 évben a versenyképesség növelésének, termékintegritás megtartásának és a hatékonyság fokozásának szolgálatába állítanák. Kína, USA, Brazília és India az a négy ország, melynek vállalatai leginkább a bővülésre fókuszálnak majd.

Habár az egészségügyi döntéshozók befektetésekre készülnek a jövőben, továbbra is óvatosak az iparág helyzetével kapcsolatban. Véleményük szerint a nehéz gazdasági körülmények, a költségek csökkentése miatt érzett nyomás, valamint a szabályozások és változások növekvő száma mind kihívást jelent.

A TNS által a UPS számára készített “Pain in the (Supply) Chain” felmérés, az amerikai, nyugat európai, ázsiai és dél-amerikai egészségügyi középvezetők ellátási lánccal kapcsolatos döntéseit és az azokról alkotott véleményét tükrözi a gyógyszeripar, a biotechnika és az orvosi műszerek és beszállító cégek köréből.

Bár a befektetések nyomai már láthatóak, a globális terjeszkedés akadályai változatlanok: a legnagyobb akadálynak továbbra is az országról országra változó szabályozások tűnnek, melyeket a megkérdezett vezetők 46 százaléka említett. Az elmúlt három év mindegyikében ezek a szabályozások foglalták el az első helyet a globális terjeszkedés legnagyobb akadályainak képzeletbeli listáján. A további akadályok között kiemelt helyen szerepelnek a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos aggodalmak, illetve a termékek minőségi és biztonsági kihívásai, melyeket a vezetők 33 illetve 27 százaléka emelt ki.

“Az egészségügyi vállalatokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy költségeik szintentartása mellett terjeszkedjenek és növekedjenek, miközben a különböző sztenderdeknek való megfelelésre is figyelniük kell.” – nyilatkozta Bill Hook, a UPS egészségügyi logisztikai ágazatának globális stratégiájáért felelős alelnöke. “Ez pedig tovább növelte az igényt, hogy nagyobb globális rugalmasságot és integrációt építsünk az egészségügyi ellátási láncba.”

A legfőbb üzleti és ellátási lánccal kapcsolatos aggályok

Világszinten üzletileg a legfőbb egészségipari problémát a növekvő szabályozás – a megkérdezett vezetők 52 százaléka szerint – illetve az egészségügyi reform és egyéb a törvényi háttérben bekövetkezett változások jelentették – a megkérdezettek 51 százaléka nyilatkozott így. A szellemi tulajdon védelme harmadik a listán, a válaszadók 48 százaléka találta ezt a kérdést kiemelten érzékenynek. A
szellemi tulajdon védelme az USA-ban és Ázsiában foglalkoztatta leginkább a
válaszadókat.

Az elsődleges ellátási lánccal kapcsolatos problémát – 65 százalék szerint – a különböző szabályozásoknak való megfelelés jelenti. Második helyen áll a költségmenedzsment, 60 százalék említi ezt a legfontosabb szempontok között.

Mindösszesen a válaszadók 41 százaléka tartja sikeresnek vállalata ellátási láncának költségmenedzsmentjét. E kettőt követi a harmadik helyen a termékbiztonság és a termékek épsége. A megkérdezettek 57 százaléka említi ezt a kérdést, ami a feltörekvő piacokon még komolyabb problémát jelent, hiszen az itteni válaszadók ezt első-második helyre sorolták.

“Az előírások betartása és a költségek kezelése az elmúlt öt évben állandóan foglalkoztatta az értékesítési lánc döntéshozóit, mialatt mi a termékbiztonság és termék védelem területén érzékeltünk növekvő érdeklődést”, mondta Scott Szwast, a UPS Egészségügyi divíziójának marketing igazgatója. “Míg ezek a területek állandóan az egészségipar középpontjában lesznek, a vállalatok pozitív hatásokat is tapasztalhatnak az új innovatív modellek és technológiák kihasználásával, és olyan stratégiák kipróbálásával, mint a fokozott együttműködés, szegmensek átvételre épülő ellátási lánc.”

Gazdasági és iparági kilátások

Amellett hogy üzleti és értékesítési csatorna problémák érzékelhetőek, a kutatás az egészségügyi döntéshozók gazdaságra vonatkozó álláspontját vizsgálja arra alapozva, hogy mit látnak a saját vállalatukon belül. Az egészségügyi döntéshozók Amerikában valamivel kevésbé voltak optimisták a gazdasági helyzet tekintetében, az amerikai döntéshozók 53 százaléka arról számolt be, hogy továbbra is érzékelnek gazdasági hatásokat a szűkülő költések és egyéb csökkentések tekintetében. Ezzel összehasonlítva Latin-Amerikában 43 százalék, Nyugat Európában 35 és Ázsiában 26 százalék érzékeli a gazdaság hatásait.

Az egyesült államokbeli döntéshozókat az új reformtörvény céljainak tükrében kérdezték az egészségipar állapotáról. A legnagyobb csoport – 38 százalék – “óvatosan optimista” a fejlődést illetően, míg 26 százalék “negatív” álláspontot képvisel, további 22 százalék pedig “semleges” a várakozásokat illetően.

Öt éves trendek

Az elmúlt öt évben az egészségügyben a globális növekedés erősödése jelentette a fő trendet, olyan cégekkel, amelyek minden évben fokozzák a terjeszkedést új piacok felé. A globalizáció erősödésével az egészségügyi vezetők növekvő aggodalmukat fejezték ki a termékvédelemmel és a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatban. A termékvédelem kérdése a termékbiztonságot, a termékek károsulásának és a selejt kezelésének ügyét egyaránt magába foglalja. A szellemi tulajdon védelme iránti érdeklődés évről évre nőtt az elmúlt három évben.

A felmérés öt évre vonatkozó adatai azokról az iparágat állandóan foglalkoztató kérdésekről is beszámolnak, amelyek most is kihívást jelentenek az egészségügyi ellátási lánc döntéshozóinak. A költségmenedzsmentet és a szabályozási egyeztetéseket érintő gondok állnak az iparági állandók listájának élén az elmúlt öt évben.

“Az ötéves kutatás trendjei megerősítik, amit az egészségügyi piac minden szegmenséből hallhatunk” – mondja Hook. “A piacvezetőktől a közepes piaci szereplőkig minden egészségügyi vállalat az együttműködés új lehetőségeit keresi, hogy integrált megoldásokat kínálhasson, kezelve az ügyfeleinél jelentkező szegmentációs problémákat.”

A UPS Pain in the Chain kutatásainak vezetői és az ötéves
kutatás összefoglalóját ide kattintva töltheti le.

 

A felmérés módszertana:

A UPS “Pain in the Supply(Chain)” című felmérése telefonon bonyolított
mélyinterjús kutatás volt, melyet a TNS 375, amerikai, nyugat-európai, ázsiai és latin-amerikai egészségiparban dolgozó vezető megkérdezésével végzett, a UPS megbízásából. A minősített válaszadók az ellátási lánc folyamataiért és logisztikáért felelős, senior beosztású, magasan képzett döntéshozók voltak az
orvos- és biotechnológiai valamint gyógyszeripari területekről.

A felmérést 2012 áprilisa és májusa között végezték.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink