hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Fogszabályozás tb-alapon?

Öt-tíz éves várakozási idő is előfordul a tb-finanszírozott rendelőkben fogszabályozásra, miközben az elmúlt három évben több kórházban is megszűnt az ellátás. Élő Anita cikke a Válasz Online-on.

(...) Fogszabályozót csak szakorvos rendelhet, ők olyan fogorvosok, akik az egyetem után még három évig képzik magukat. A közfinanszírozott fogszabályozás nem egyenlő az ingyenességgel. A szülőknek részleges térítési díjat kell fizetniük, és ez a legdrágább gyerekeket érintő államilag finanszírozott egészségügyi ellátás. Az eszköz megvásárlása olcsóbb esetben 50-100 ezer forint költséggel jár (attól függően, hogy mindkét fogsort rendbe kell-e tenni, vagy csak az egyiket). A drágább változatnál a számla a 200 ezer forintot is meghaladhatja. Az állami ellátás mégis vonzó, mert a privátrendelőkben nem ritka a félmillió vagy millió feletti díj sem.

A Válasz Online a Magyar Orvosi Kamara (MOK) segítségét kérte annak felméréshez, mennyire általános, hogy gyerekeknek éveket kelljen várniuk egy egészségbiztosítás által finanszírozott ellátásra. Az orvoskamara 16 megyében gyűjtötte össze a leghosszabb várakozási idejű szakrendelések adatait. A számokból az derül ki, hogy az országon belül elképesztő különbségek alakultak ki. A legjobb a helyzet a fővárosban, ahol ugyan nem mindig könnyű elérni az asszisztenseket telefonon, de ha a kapcsolatfelvétel megtörtént, néhány hét, legfeljebb hónap után sorra kerülnek a kis páciensek. A Dunától keletre Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találták a legrosszabb helyzetet, ahol egy és három év között szór a várakozási idő. Csongrádban is előfordul kétéves várakozás, de például Baján vagy Kalocsán hetek alatt sorra kerülnek a gyerekek.

Pest megyében egy és két év közötti a várakozás idő. A legnagyobb gond a Dunántúlon érződik, ahol a két szélsőértéket Somogy és Győr-Moson-Sopron adja. Somogyban egyes rendelésekre rögtön be lehet jutni, Sopronban viszont tíz évet kell várni. Nem írtuk el, 10, azaz tíz esztendőt. (...)

Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke attól remélte a helyzet rendeződését, hogy a fogszabályozó szakorvosokat beengedik majd a praxisközösségekbe, fogorvosi munkacsoportokba, és így ők is hozzájutnak a teljes béremeléshez. Az alelnök arról tájékoztatta a lapot, hogy a kormány más megoldást választott: az ígéret szerint tavasztól megemelik a rendelők finanszírozására jutó összeget, mégpedig jelentősen. A fogorvos pontos számításokat még nem látott, de úgy becsüli, legalább 50 százalékos lesz a növekmény. (...)

A teljes írás

Marta Cuesta képe a Pixabay-en
Marta Cuesta képe a Pixabay-en

(forrás: Válasz Online)
hirdetés

Könyveink