hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Fogászat: 200 településen kritikus a helyzet

Ma Magyarországon csaknem 2800 közfinanszírozott fogorvosi praxisból 248 tartósan betöltetlen, írja a Pénzcentrum.

Helyettesítéssel oldják meg a problémát, viszont ez sok esetben azt jelenti, hogy az embereknek órákat kell utazniuk, ha fogorvoshoz akarnak menni.

Ha megnézzük, hol a legsúlyosabb a helyzet, láthatjuk, hogy Bács-Kiskun megyében 28 tartósan betöltetlen fogorvosi praxis van, Békés megyében pedig 21. A fővárosban sem túl jó a helyzet: Budapesten jelenleg 36 tartósan betöltetlen fogorvosi praxis keresi gazdáját.

Az, hogy tavaly március óta a fogorvosok is pályázhatnak a háziorvosok számára évek óta elérhető letelepedési támogatásra, valamelyest segít. A tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma így ugyanis stagnál, de legalább nem növekszik, mondta a Pénzcentrum megkeresésére Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke. Évente átlagosan 250 fogorvos végez Magyarországon, a külföldiekkel együtt.
Nagyjából 180-190 magyar fogorvos szerez diplomát az egyetemen, és a fogorvosi diploma megszerzése után minden fogorvos önállóan dolgozhat, akár rendelőt is nyithat.

A letelepedési támogatás mégsem elég csábító a fiatalok számára. 2018-ban összesen 1 250 000 000 forint áll rendelkezésre. A maximálisan elnyerhető összeg 20 millió forint, ezt azok kaphatják meg, akik legalább 60 hónapja betöltetlen praxist vennének át, és vállalják, hogy az adott fogorvosi szolgálatban legalább 6 éven keresztül önálló orvosi tevékenységet végez az illetékes önkormányzattal kötött megállapodás szerinti működési formában, de minden esetben személyes közreműködésével.

Nem elég motiváló a fogorvosok számára a letelepedési támogatás, hiszen egy rendelő berendezése önmagában több millió forintos kiadást jelent, mondta Hermann Péter. Még ha ez biztosítva is van, akkor is olyan kevés a praxis havi állami finanszírozása, hogy sokan úgy gondolják, nem éri meg tartósan betöltetlen praxist vállalni. Hiszen ez esetben havonta nagyjából 900 ezres bevétellel számolhatnak, viszont ebből a pénzből kell fizetniük a saját és az asszisztens bérét, az anyagköltséget és a rezsiköltséget is.
Ez már az idén megítélt 130 ezres rezsitámogatással együtt ennyi.
(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés

Könyveink