hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Figyelve hízik a magyar

Tízből egy ember étkezik a korszerű orvostudományi ismereteknek megfelelően, de a lakosság nagy többsége odafigyel arra, hogy mennyire hizlal az étele - derült ki egy felmérésből.

A GfK Hungária Piackutató Intézet kutatása szerint a lakosság mintegy tíz százaléka étkezik teljes mértékben egészségesen, vagyis legnagyobb részt követve az orvostudomány mai ismeretei alapján megfogalmazott ajánlásokat, további mintegy egynegyede (23 százalék) kerüli az egészségtelen ételeket. Összességében a lakosság háromnegyede figyel oda az étkezésére úgy, hogy figyelembe veszi, milyen hatással van az a testsúlyára.

Egyre erősödik az a tendencia, amely szerint az egészséges és egészségesnek gondolt termékekre és szolgáltatásokra egyre nagyobb figyelmet fordítanak a háztartások. Magyarországon ezt a legtöbben zöldségek, gyümölcsök, tej és tojás rendszeres fogyasztásával oldják meg, de az étrend-kiegészítők és a bioélelmiszerek is egyre népszerűbbek.

Ugyanakkor az úgynevezett funkcionális élelmiszerek, amelyekhez direkt hozzáadnak valamilyen az egészséget javító tápanyagot, nem annyira népszerűek, mint Észak-Amerikában, Nyugat-Európában vagy a Távol-Keleten: Magyarországon csupán a lakosság kevesebb mint egyharmada próbált ki valaha ezek közül legalább egyet. A funkcionális élelmiszerek közül még leginkább a joghurtok, a margarinok, a reggeli gabonafélék és a teák kelendők.

A vizsgálatban népszerűnek találták a valamilyen "egészségüzenetet" hordozó termékeket is. Ezek ugyan nem tartalmaznak az egészségre bizonyítottan kedvező hatású adalékokat, de kommunikációjukban megjelenik az egészségesség mint érv. E kategóriában olyan termékek is megjelennek, mint a szénsavas üdítőitalok, vagy a cukormentes ízesített ásványvízek...

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink