hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Figyel és felismer

Vége lehet az ügyvédi vagy az orvosi titoktartásnak is az egyre jobban teljesítő arcfelismerő szoftverek használata következtében – írja az MNO.

Új arcfelismerő algoritmust alkotott meg a Yahoo és a Stanford, ami a legapróbb elemekig képes lebontani a fotót, és azok elemzéséből megmondani, van-e arc a képen – még akkor is, ha takarásban vagy fejjel lefelé van írják.

A DeepFace nevű szoftver pedig, amin a Facebook fejlesztői dolgoznak, majdnem olyan pontosan képes felismerni az arcokat, mint az emberi agy. Ha összehasonlít két fotót, bizonyos tényezők számbavétele mellett 97,25 százalékos pontossággal képes megmondani, hogy a két képen ugyanaz az arc látható-e. Az emberi agy ugyanezt a feladatot 97,53 százalékos pontossággal hajtja végre.

A két rendszer együttese a jövőben komoly személyiségi jogi problémákat vethet fel. A térfigyelő kamerák így le tudják követni az ember mozgását és listázni tudják, hol és kivel találkoztunk. Ha betérünk egy ügyvédi irodába vagy egy magánorvosi rendelőbe, miközben a „nagy testvér” figyeli minden lépésünket, kellő szabályozás hiányában vége lehet az ügyvédi vagy az orvosi titoktartásnak. Ha pedig feltűnünk egy szelfi hátterében, ami aztán felkerül a Facebookra, és a közösségi oldal – miután a DeepFace felismerte arcunkat – automatikusan megjelöl minket a fotón és megjeleníti azt ismerőseink hírfolyamában (amennyiben elfelejtettük beállítani, hogy ezt automatikusan tiltsuk), szélsőséges esetben nemcsak egy meglepetésbulit tehet gallyra, de kínos magyarázkodások elé is nézhetünk. Tény, hogy ez még csak a jövő, de a technológia ilyetén rohamos fejlődésével egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy a jelenünkké váljonolvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink