hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Fideszes kivonulás - meghiúsult a főváros egészségügyi bizottságának az ülése

Meghiúsult a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottságának csütörtöki ülése, mivel a fideszes képviselők Demszky Gábor főpolgármester egy intézkedése ellen tiltakozva kivonultak, az MSZP-SZDSZ-koalícióból pedig többen nem jelentek meg.

Még a napirend elfogadása előtt Pesti Imre (Fidesz) alelnök bejelentette, „tűrhetetlennek, elfogadhatatlannak” tartják, hogy Demszky Gábor politikai okból ismét megvétózta a bizottság szakmai döntését, amellyel másodszor írt ki pályázatot három fővárosi kórház főigazgatói posztjára. 
A fideszes politikus emlékeztetett arra, hogy a múlt hónapban, a pályázatok kiírásakor a testület szocialista tagja, Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter is szakmailag indokoltnak tartotta a pályázatok kiírását. „Ezért aztán kifejezetten felháborító az a már-már cinikusnak tűnő levél”, amelyet Demszky Gábor főpolgármester küldött, és a korábbi bizottsági döntést immár második alkalommal is felfüggesztette – mondta.
Az alelnök hangsúlyozta: most, amikor nincs a fővárosnak költségvetése, s a közgyűlés elnöke együttműködést sürget, elfogadhatatlan az ilyen erődemonstráció, a szakmai döntések figyelmen kívül hagyása. 
A főpolgármester egy február 26-i keltezésű levélben függesztette fel a bizottság azon február 19-i döntésének végrehajtását, amellyel fideszes indítványra ismét pályázatot írtak ki a Nyírő Gyula, a Károly Sándor és a Bajcsy-Zsilinszky kórház főigazgatói posztjára.
Pesti Imre februári helyszíni javaslatában a kiírást azzal indokolta, hogy az utóbbi két kórház élén 2003 óta nyugdíjjogosult vezető áll, a Nyírő Gyula kórházat pedig megbízott főigazgató vezeti. A kiírást követően az alelnök az MTI-nek elmondta: azt szeretnék, ha a csaknem egy éve tartó „nem tisztességes politikai alkuk köréből” kikerülne az egészségügy, rendeznék a vezetőváltásokat, amelyekkel szerinte „közbéke alakulhat ki” a bizottságban.
Tavaly Havas Szófia (MSZP) alelnök indítványára, fideszes támogatással döntött először a bizottság arról, hogy pályázatot ír ki e három kórház főigazgatói posztjára.
Demszky Gábor csakúgy, mint most – az önkormányzati érdekkel ellentétesnek tartva a kiírást – megvétózta a döntést, és így a kérdés a Fővárosi Közgyűlés elé került. Novemberben a közgyűlés előbb Havas Szófia és Bőhm András (SZDSZ) szavazataival elutasította a főpolgármesteri vétót. Devánszkiné Molnár Katalin (MSZP) javaslatára, a Fidesz tiltakozása ellenére, újból szavaztak ez ügyben. Ekkor a háromtagú MDF-frakció támogatásával a közgyűlés a főpolgármester álláspontját elfogadva, elutasította a pályázat kiírását. A közgyűlés decemberben a főpolgármester kezdeményezésére elvonta az egészségügyi bizottság vezető-kinevezési jogkörét, amelyet januárban ismét visszakapott a testület.
    Demszky Gábor a februári bizottsági határozat végrehajtásának felfüggesztését indokolva azt közölte, hogy szakmai indoknak „még csak a nyomát sem lehet felfedezni” a főigazgatói pályázatok kiírásával kapcsolatban. Szerinte a nyugdíjkorhatár elérése csupán a jogi keretét adhatja egy vezetőcserének, de nem pótolhatja a javaslatok szakmai indoklását. Úgy vélte, hogy a nyugdíjkorhatárra való hivatkozás csak akkor igazolható, ha a főváros minden intézményének vezetői állásánál következetesen érvényesítik. Emlékeztetett a közgyűlés azon novemberi döntésére is, miszerint az új budapesti egészségügyi modell elfogadásáig, amelynek benyújtásával késésben van az illetékes főpolgármester-helyettes, ne írjanak ki új pályázatot e három kórház élére.
    A főpolgármester felrótta a bizottságnak, hogy visszaélt a közgyűlés bizalmával, mivel januárban azzal a feltétellel kapták vissza a vezető-kinevezési jogkört, hogy szakmai indokolás nélkül, illetve az egészségügyi modell elfogadásáig nem írnak ki újabb pályázatot.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink