2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ficzere Andrea: Nehéz évet hagytunk magunk mögött

Valós költségeken alapuló finanszírozásra van szükség – mondta a Világgazdaságnak Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Hogyan élik meg a kórházak a vírus harmadik hullámát? Mennyiben más a jelenlegi etap, mint a korábbiak?

Nehéz évet hagytunk magunk mögött, de a kollégákkal együtt nagyon reméljük, hogy az átoltottság növekedésével túl leszünk a koronavírus-járvány kritikus időszakán. A harmadik hullám egy eleve fáradt ellátórendszert ért el, ráadásul most sokkal fiatalabbak a betegek, és lényegesen nagyobb a halálozási ráta is.

Ez iszonyú nagy lelki teher az egészségügyben dolgozóknak, nagyon sokan a testi-lelki végkimerülés határán üzemelnek. És fontos megemlítenem, hogy a Covid-ellátásban dolgozók nagy része szinte pihenés nélkül dolgozta végig az elmúlt esztendőt.

Február végén a Magyar Államkincstár adatai szerint elérte a 22,8 milliárd forintot a kórházakban a kifizetetlen számlák összege. Mire számíthatnak a beszállítók?

Az adósság valóban növekszik, amiben semmi meglepő nincs, hiszen nagyon sok pénzbe kerül a Covid-járvány elleni védekezés és a koronavírusos betegek ellátása. Tavaly központi forrásból már érkezett pénz a Covid-ellátással kapcsolatos költségekre, és jelenleg is folyamatban van a szükséges többletfinanszírozás felmérése. Feltételezhetően ezek a pénzek is megérkeznek majd az intézmények számláira, aminek nagyon örülünk, hiszen legfontosabb feladatunk most a hatékony járványkezelés, amit nem akadályozhatnak financiális szempontok.

(...)

Véleménye szerint körülbelül mikor indulhatnak újra az elektív műtétek? Közülük melyek élveznek majd prioritást?

Amint csökken a kórházba kerülő covidosok száma – gondolom néhány hét múlva –, elindulnak majd az elektív ellátások. A daganatos betegek mindig előnyt élveznek, illetve azokat a betegeket sem szeretnénk tovább váratni, akiknél állapotromlás fenyeget.

Mennyi idő lesz, mire a hatalmas várólistát le tudja dolgozni a rendszer?

Biztos, hogy több hónapról beszélünk. Ehhez viszont ismét forrásbevonásra lesz szükség, valamint egy átgondolt stratégiára azzal kapcsolatban, hogy az elektív ellátás párhuzamosan tudjon működni a még hosszú ideig fenntartandó járványkészültséggel.

A teljes interjút a Világgazdaság közli.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés