hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Vissza kell szerezni a betegek bizalmát!

Vissza kell szerezni a betegek bizalmát, akik most a fertőzések miatt félnek bemenni a kórházakba kivizsgálásra, mondta Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója a 43. Medicina Konferencián.

A Magyar Kórházszövetség, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság szakmai támogatásával, a növekedés.hu együttműködésével rendezték meg a Medicina Projekt 43. konferenciáját. A budapesti rendezvényen neves előadók számoltak be a gyógyítók járvány alatt végzett munkájáról, az egészségügyi intézményrendszer és a gyógyító munka finanszírozásának szükségszerű átalakításáról. A szakemberek kiemelten foglalkoztak a fertőzésen átesett betegek utókezelésével, a post COVID szindrómával és szó volt a vírus terjedésének modellezéséről. A rendezvényen átadták a Medicina 2020 évkönyvhöz kötődő díjakat az ágazat kiválóságainak, írja a Növekedés.hu.

A Covid nagyon sok dolgot megváltoztatott az egészségügyi ellátásszervezésben. Be lehetett hozni olyan változásokat, amely az ellátó rendszer, de leginkább a betegek előnyére szolgál, mondta Ficzere Andrea. A járvány elején nagyon gyorsan szembesülni kellett azzal, hogy bizony át kell szervezni az ellátást, és ez az elején kissé döcögősen ment, de a 2. 3. hullámban beletanulunk ebbe, tette hozzá.

Mindig azon polemizálunk, hogy sok vagy kevés Magyarországon a kórházi ágy. Valószínűleg normál időben sok, viszont a járvány idején a többi országhoz képest előnyt jelentett számunkra, hogy relatíve sok az aktív ágy, emelte ki. A járvány tanulsága az is, hogy mennyire el lehet érni a betegeket távolról is és mennyire szervezhető az ellátás távolról is. És mennyire fontos, hogy a rendszerbe korábban rendszeresen megérkezőket távol lehetett tartani és úgy ellátni. 

A tömbkórházak az új kórház, hangsúlyozták korábban, de mint Ficzere Andrea kiemelte, a járvány felhívta a figyelmet, hogy jobb, ha lehet szeparálni területeket. Sok esetben azok tudták jobban megoldani a Covid ellátást, amelyek pavilon rendszerűek voltak és könnyebben tudtak lezárni épületeket.

Azokhoz az intézményekhez kell allokálni a pénzt, ahol a minőségi betegellátás biztosított.  Centrumosítani kell nagyon sok szakmát, és biztosítani kell, hogy a betegek oda kerüljenek, ahol garantált számukra a jó ellátás, és nem keringenek hosszasan a rendszerben.

A teljes beszámoló videóval

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink