hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

FESZ: A dolgozók kikészültek

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke többek között arról is beszélt a Zoom.hu-nak, hogy a kórházigazgatók a dolgozókra tolnak minden felelősséget.

– Szeptember elején írtam egy levelet Kásler Miklós humánmiszternek azzal kapcsolatban, hogy az egészségügyi dolgozók nem kapják meg a pótlékokat, és senki nem ellenőrzi az intézményeket. A munkaügyi felügyelőségeken nincs ember, aki értene az egészségügyhöz – mondta a Zoom.hu-nak a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke. Soós Adriannát arról kérdeztük, hogy a korábban kezdődött, majd őszre tervezett további ágazati tüntetések folytatódnak-e.

– Egyelőre biztosan nem sztrájkolunk, pedig más sokadszorra kértük a tárcavezetőt, hogy módosítsák a munkaidőkeret-szabályozást úgy, hogy egy hónapig tarthasson – mondta.

A szakszervezet szeretné elérni, ne forduljon elő többet, hogy hónapokkal, akár fél évvel később kapjanak bért a dolgozók. A levelére azóta sem kapott választ. Az ajkai kórház, a Honvéd és más egészségügyi intézményeket érintő aktuális problémákkal kapcsolatban elmondta, a főigazgatóknak nincs valódi felelőssége, ha baja esik a betegnek, akkor a dolgozót marasztalják el.

– Mindezek következménye, ahogy Ajkán is láttuk, hogy a dolgozók egyszerűen felmondanak. Elmaradnak műtétek, mert nincs elég ember, de főigazgatókat nem érdekli, hányan maradnak ellátás nélkül. A dolgozók kikészültek, ezért nagyon nehéz mozgósítani őket. Odáig jutottunk, hogy el sem hiszik, bármi pozitív változás történhet az ágazatban. Azért dolgoznak ilyen sokat, azért vállalnak ennyi túlórát, hogy több pénzt keressenek. Ha mi azért emeljük fel a hangunkat, hogy csökkenjen a munkaidő és a terhelés, akkor kevesebb lesz a kereset, így még inkább alulfizetettek lesznek az ágazati dolgozók – mondta a szakszervezeti vezető arról, hogy miért maradnak el a tüntetések tavasz óta.

Mint mondta, a kórházigazgatóknak és a dolgozóknak mind megtiltották a nyilatkozatokat, mert félnek a sajtótól. A kimerült és időhiányos embereket meg is félemlítették: a szakszervet több intézményben próbálta helyreállítani a besorolásokat, néhány helyen sikerült is. Amikor azonban oda jutnak, hogy tovább kellene lépni, és még inkább ki kellene állni a dolgozóknak a jogiakért, egyszerűnek megijednek a vezetőségtől. Szerinte a fenyegetettség leginkább a vidéki kórházakra jellemző.

 

(forrás: Zoom)
hirdetés

Könyveink