hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Festményaukció a Down-betegek megsegítésére

Jótékonysági vacsorával egybekötött festményaukciót rendez a Down Egyesület november 21-én a budapesti Kogart Házban a Down-szindrómás gyerekekkel foglalkozó Csodavár Korai Fejlesztő Centrum támogatására.

A művészet integrál! elnevezésű árverésen 23 olyan festményre licitálhat a közönség, amelyek 2011. március 21-én születtek a Vígszínházban a III. Nemzetközi Down Világnapon. A képeket Down-szindrómás és ép gyerekek alkották ef. Zámbó István, Wahorn András, Tóth József, Timkó Bíbor, Bubla Éva, Horváth Judit és Szabó Gábor kortárs művészek társaságában. Utóbbiak hét saját képpel egészítik ki a festményeket, és bocsátják azokat is aukcióra a cél érdekében. Az est fővédnöke és díszvendége Kovács Gábor, a Kogart tulajdonosa. Az aukció vezetője Winkler Nóra.

A Csodavár Korai Fejlesztő Centrum egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuját Nyíregyházán azzal a céllal, hogy javítsa a korai fejlesztésre szoruló gyerekek ellátását Kelet-Magyarországon, illetve olyan programokat és környezetet alakítson ki, amely a gyakran kellemetlen kezeléseket is élménnyé teheti számukra. A Csodavárban integrált játszóház is működik, ahol a fogyatékkal élő és ép gyerekek együtt játszhatnak.

Amennyiben a fogyatékkal élő gyermekek rögtön születésük után megfelelő, személyre szabott terápiában részesülnek, úgy nagyobb eséllyel teremthető meg számukra az önálló életvitel lehetősége – hangsúlyozta közleményében a Down Egyesület, felhívva a figyelmet arra, hogy Magyarországon a fogyatékos emberek 3,5 éves átlagéletkorban veszik igénybe a korai fejlesztés szolgáltatását, holott az sokkal hatékonyabb lenne az újszülött korhoz közelítve.

A potenciálisan rászorulók tizede részesül ellátásban országos átlagra vetítve, viszont a fővároson kívüli területeken ez az arány még rosszabb. Az infrastrukturális problémákon kívül óriási gondot jelent a szakemberek hiánya, valamint az egészségügy és az oktatás nem kellően hatékony együttműködése.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink