hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Fertőtlenítőállomások: nincs állami gondoskodás

Jelenleg egyetlen, a hajléktalanok számára mindennap elérhető fertőtlenítőállomás működik a fővárosban: az Oltalom Egyesületé, közli a HírTV.

A tisztiorvosi szolgálat öt éve megszüntette a fertőtlenítő fürdőjét. Az állomást néhány évvel később a Máltai Szeretetszolgálat nyitotta újra. Költözés miatt a fürdő nemrég bezárt. Így jelenleg egyetlen, a hajléktalanok számára mindennap elérhető fertőtlenítőállomás működik a fővárosban: az Oltalom Egyesületé, derül ki a HírTV beszámolójából. Néhány hete az ÁNTSZ is ide küldött egy élősködőkkel fertőzött ügyvédet. Az egyesület elnöke azt mondja: bár állami feladatot látnak el, ehhez egy fillér állami támogatást sem kapnak.

„Az egyházi státuszunk megvonása miatt elveszik a kiegészítő támogatást, ami miatt pedig gyakorlatilag lehetetlen fenntartani. A pályázatokon rendre nem nyerünk, mert ebbe is van az államnak beleszólása, marad a nagyvonalú és jólelkű embereknek a hozzájárulása” – nyilatkozta az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, Iványi Gábor.

A Menhely Alapítvány igazgatója is úgy látja: a fertőtlenítő fürdők fenntartása állami feladat.

„Azt lehet látni, hogy ez nemcsak a hajléktalanellátás problémája, hanem gyakorlatilag egy olyan állami feladat, ami az állampolgárok közegészségügyéhez hozzátartozik. És amíg nagyon sokan laknak nagyon szegény körülmények között, nagyon nehéz és szegény sorban, addig ugye a különböző fertőzöttségek fel-fel ütik a fejüket” – mondta Aknai Zoltán.

Az Oltalom Alapítvány most mozgó fertőtlenítő fürdő állomás felállítását tervezi adományokból.

(forrás: HírTV)
hirdetés

Könyveink