hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Felvételi: az SE-re kellett a legtöbb pont

Az államilag finanszírozott orvos-, gyógyszerész- és fogorvosképzés területén az SE-re való bejutáshoz kellett a legtöbb pont, közli a semmelweis.hu.

Ötszörös volt a túljelentkezés a Semmelweis Egyetemre (SE), közel 10 ezren jelentkeztek az intézmény különböző képzéseire. Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes hangsúlyozta: a múlt évhez képest tovább nőtt az első helyes jelentkezők száma szinte minden karon. Az egyetem továbbra is őrzi pozícióját, mint a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény az orvos- és egészségtudományi képzések terén.

Az Általános Orvostudományi Karon a magyar nyelvű képzésben összesen 384-en kezdhetik meg tanulmányaikat, ami négy fővel több, mint tavaly. Közülük ketten költségtérítéses képzésben tanulnak majd. Az általános orvosi képzésre összességében több mint négyszeres túljelentkezés volt, a jelentkezők túlnyomó többsége államilag finanszírozott képzésre jelentkezett. Az államilag finanszírozott képzésre való bejutáshoz a tavalyinál néhány ponttal kevesebbre, összesen 436 pontra volt szükség. A felvettek átlagpontszáma több mint 456 pont volt – mondta dr. Hunyady László dékán.

Az Egészségügyi Közszolgálati Karon három szakon (egészségügyi szervező, egészségügyi menedzser, szociális munka) összesen 143-an kezdhetik meg tanulmányaikat, ami 40-el több mint a tavalyi létszám. Az Egészségtudományi Kar (ETK) összesen 1153 hallgatót vehet fel az idén, mely néhány százalékkal magasabb létszám a tavalyinál. A Gyógyszerésztudományi Kar a múlt évihez hasonlóan a 2017/18-as tanévben is maximális létszámmal indíthatja a félévet, 150 hallgatót tud felvenni, közülük hárman önköltséges képzésben tanulnak majd.

A Fogorvostudományi Kar 99 hallgatót vehet fel, közülük ketten önköltséges képzésben tanulnak majd. A bejutáshoz 431 pontra volt szükség az államilag finanszírozott képzésben, a felvettek pontátlaga 449. A múlt évihez képest a jelentkezők száma kismértékben nőtt, míg a ponthatár hat ponttal csökkent – mondta dr. Bartha Károly dékánhelyettes, hozzátéve, hogy gyakorlatilag teljes mértékben fel tudják tölteni a rendelkezésre álló kapacitást.

Bővebben a semmelweis.hu-n.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink