hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Felmentették a Honvédkórház legfőbb vezetőit

A honvédelmi miniszter felmentette beosztásából a Honvédkórház "magasabb szintű vezetőit", köztük a kórház parancsnokát.

A miniszteri döntés az általa jegyzett, a parlament honlapjára felkerült írásbeli válaszból derült ki, amelyet Juhász Ferenc szocialista országgyűlési képviselő hozzá intézett, Leváltották a Honvédkórház vezetését? című írásbeli kérdésére adott.

A Magyar Honvédség Honvédkórház finanszírozási helyzetének rendezéséről, konszolidációjáról, kapacitáskihasználtságának növeléséről szóló kormányhatározat a honvédelmi miniszter számára előírta, hogy "a Honvédkórház tartósan kiegyensúlyozott gazdálkodásának megteremtése és fenntartása érdekében" dolgozzon ki intézkedési tervet, és az erőforrás-miniszterrel, továbbá a nemzetgazdasági miniszterrel egyeztetett tervben foglaltak végrehajtása végett intézkedjen.

Ennek megfelelően az eddigi, a honvédelmi tárcán belüli kiadáscsökkentést eredményező takarékossági lépéseken túl, a végrehajtandó feladatokra intézkedési tervet dolgoztak ki. Ezt az intézkedési tervet azonban "a magasabb vezetői felelősségi körbe vonható kompetenciák nem kellő érvényesítése miatt" nem a miniszteri elvárásoknak és feladatszabásnak megfelelően hajtották végre. Emiatt az intézmény adósságállománya csökkenő ütemben ugyan, de tovább nőtt, írta Hende Csaba.

Mindezekre tekintettel a miniszter felmentette parancsnoki beosztásból Schandl László dandártábornokot, továbbá visszavonta Svéd László parancsnokhelyettes, Sepsey György parancsnok, gazdasági helyettes, Bazsó Péter orvos igazgató és Hetei Péter parancsnok, gyógyító helyettes magasabb vezetői megbízását.

Az érintett vezetők közül Schandl Lászlót a Honvéd Vezérkar állományába vezényelték, Sepsey György közös pedig megegyezéssel 2012. december 31-én távozik a Honvédkórháztól. Svéd László és Hetei Péter közalkalmazotti jogviszonyban dolgozik a kórházban. Bazsó Péter munkaviszonya továbbra is fennáll, az idegsebészeti osztály főorvosaként dolgozik.

Hende Csaba írásos válaszában arra is kitért, hogy a folyamatban lévő szervezeti korszerűsítés kidolgozására 2012. szeptember 10-ei hatállyal Szabó István dandártábornok kapott megbízást. Az orvos igazgatói feladatokat, a kórház vezetését Zsiros Lajos orvos ezredes, a gazdasági vezetői feladatokat pedig Puskás Attila látja el.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink