hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Fellázadtak a betegszállítók (FRISSÍTVE: a tárca nem érti...)

Jövő héttől nem mennek el a betegszállítók azokért, akiknek adatlapját a mentőszolgálat hibásan adta át nekik, tudósít a delmagyar.hu.

A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének közleménye szerint – miután a betegszállítás irányítását átvette a mentőszolgálat – az első napokban közel 50 százalékkal csökkent a betegszállítások száma – elsősorban a korlátozott betegfelvételi lehetőségek, valamint a nem megfelelő adatlapkezelések és programhibák miatt. A költséghatékonyság pedig legalább 30 százalékkal romlott. Csongrád megyében az első héten még úgy tűnt, ha emberfeletti munkával is, de jól tudják működtetni a rendszert. Mostanra azonban itt is komoly problémák adódtak – olvasható a delmagyar.hu-n.

Az alapvető probléma, hogy a megyei irányítóközpontokba naponta 500–600 hívás fut be egyetlen számra – ez szinte kezelhetetlen. Az orvosoknak nincs idejük próbálkozni, külön személyzetet pedig a telefonáláshoz nem tudnak felvenni – így sokszor a hozzátartozókat kérik meg, próbálkozzanak.

– Ömlesztve kapjuk meg a feladatokat a megyei irányítóközponttól, amit nekünk kell autókhoz rendelni. Vagyis ugyanazt csináljuk, mint eddig, csak a rendszer duplikált, ráadásul a feladatok nem folyamatosan, hanem időszakonként érkeznek be hozzánk – panaszolta  a honlapon Tanács Róbert, az Országos Betegszállító Szolgálat Csongrád megyei irányító szervezetének vezetője, aki szerint egy kézben kellene lennie a hívások fogadásának és az autókra rendezésnek.

FRISSÍTÉS (2012.05.10. 17:17):

Egyetlen egészségügyi szolgáltatótól vagy háziorvostól sem érkezett jelzés, hogy problémák lennének a betegszállítással - mondta az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke csütörtökön az MTI-nek; Beneda Attila szerint zavarkeltés folyik, csak azt nem tudni, milyen érdekből.

A kabinetfőnök úgy véli, ha ez a rendszer összeomlott volna, akkor minden egészségügyi szolgáltató ettől lenne hangos. Ehhez képest lényegében csak Bíró Ferenc, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének (MBOE) elnöke "hallattatja hangját", aki ezzel felrúgta az államtitkársággal közös megállapodást is - tette hozzá.

Az államtitkárságon egy hete, az átvételt megelőző utolsó egyeztetésen Beneda Attila azt kérte, hogy a betegekre tekintettel ne keltsenek pánikot. Ennek fényében meg is állapodtak abban, hogy konstruktívan segítik az átmenetet. Ehhez képest két nappal később az MBOE elnöke már egy olyan körlevelet írt, amelyben azt kérte: ahol találnak olyan beteget, akit nem vittek el időben, és ő hajlandó névvel is nyilatkozni, akkor azt jelentsék - mondta Beneda Attila.

A kabinetfőnök ugyanakkor elismerte: az első napokban - különösen a négynapos munkaszünet idején - valóban voltak fennakadások, előfordultak torlódások a betegszállításban, de azok rövid idő alatt rendeződtek. Ahol esetleg valamilyen kommunikációs nehézség volt, ott az Országos Mentőszolgálat saját hatáskörben, saját kapacitásainak terhére elszállította a betegeket, így - tudomása szerint - senki nem maradt elszállítatlanul - szögezte le a kabinetfőnök. Mindezeken kívül arra is felkészültek, ha egy esetleges szoftverhiba okozna fennakadást. Abban állapodtak meg, hogy az első időszakban a számítógépbe bevitt adatokat kézzel is rögzítik.

(forrás: delmagyar.hu)
hirdetés

Könyveink