hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Feljelentéssel a biztonságért?

Nő a betegbiztonsági problémák miatt bekövetkező műhibaperek száma Magyarországon – írja a magyaridok.hu, majd elemzést közöl a jelenség hátteréről.

Magyarországon évente átlagosan mintegy 400-500 úgynevezett orvosi kártérítési pert indítanak – olvasható a cikkben. Az állami irányítás alá vett kórházak körében készült legutóbbi, 2013-as felmérés szerint az intézményekben aktuálisan összesen 378 műhibaper zajlott.

A betegjogok érvényesítésére Magyarországon a per az egyetlen hatékony eszköz – nyilatkozott Hidvéginé Adorján Lívia bíró, aki kollégájával, Sáriné Simkó Ágnessel közösen könyvsorozatot írt a betegjogokról. A bírónőt magát és a férjét is megannyi betegjogi sérelem érte az elmúlt években, így személyesen is megtapasztalhattak valamit abból, ami a peranyagokból is látszik: a kiszolgáltatottság, az alárendeltség, az emberi méltóság megsértése sajnos napi szinten jelen van az egészségügyben.

Ezt mutatja többek között az is, hogy egyre többen fordulnak Magyarországon a betegjogi képviselőkhöz. Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ adatai szerint 2013-ban még kevesebb mint tízezer, 2014-ben több mint 12 ezer megkeresés érkezett hozzájuk, ezek száma tavaly pedig már meghaladta a 14 ezret. A betegek, hozzátartozóik javarészt tájékoztatást vagy tanácsot kértek, panasszal csak mintegy harmaduk élt, főleg a nem megfelelő egészségügyi ellátás, a betegtájékoztatás hiányosságai, illetve az olyan, emberi méltósághoz kapcsolódó jogok sérelme miatt, amilyen a nem megfelelő hangnem – írja a hírportál.

Ellátás előtt jellemzően a várakoztatást, illetve előjegyzést kifogásolják a panaszosok. A legtöbb beadvány, panasz, érdeklődés a közép-magyarországi régióból érkezik, ami érthető is, hiszen itt vannak a legnagyobb centrumok, országos intézetek, itt látják el a legtöbb esetet.

Vannak azonban ügyek, amelyek súlyosabbak annál, hogy a nővér, az orvos vagy akár a kórház bocsánatkérésével elsimíthatók lennének. Nem véletlenül emelkedik folyamatosan az orvosi kártérítési perek száma, bár – amint azt Hidvéginé Adorján Lívia a könyvsorozata utolsó kötetének megjelenésekor mondta – ebben nyilvánvalóan szerepet játszik az is, hogy e sérelmekben az erre a területre szakosodott ügyvédek komoly üzletet látnak – tudósít a magyaridok.hu. A hírportálon a cikk folytatódik.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink