hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Félbemaradt, de mára elkészült

Átadták a Bács-Kiskun Megyei Kórház kiskunfélegyházi telephelyének 1,3 milliárd forintból épített új épületszárnyát kedden.

A kórház 2012 decemberében került állami fenntartásba, és 2013 májusában integrálódott a Bács-Kiskun Megyei Kórházba. Az intézmény az állami tulajdonba kerülésekor elveszített ellátási funkcióit mára visszakapta – mondta Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár. Így indulhat be a kiskunfélegyházi kórházban – a mostani beruházásnak is köszönhetően – az egynapos sebészet, a belgyógyászati nappali ellátás 12 ággyal, ugyanakkor sikerült megteremteni a 24 órás sürgősségi betegellátás feltételeit is – mondta a szakpolitikus.

A különféle engedélyezési eljárások miatt tartott a tervezettnél tovább a rekonstrukció, ezért a végösszeget már nem lehetett uniós támogatásból kifizetni, és az adósság rendezéséig az épületet sem használhatta a kórház. Egy tavaly augusztusi kormányhatározat értelmében azonban ez a szolgáltató is részesült abból a csaknem 6 milliárd forint kiegészítő uniós forrásból, amelyet egyes kórházak félbemaradt beruházásának, fejlesztésének befejezésére szánt a kormány – tette hozzá Mészáros.

Az elmúlt öt évben országos szinten mintegy 332 milliárd forintot fordíthattak a kórházak fejlesztésekre, az integrációs pályázatnak köszönhetően a Bács-Kiskun Megyei Kórház csaknem 3 milliárd forintot kapott telephelyeinek fejlesztésére – számolt be Lezsák Sándor (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője. Az új szárny megépítése nemcsak a helyiek életében, de a környező településeken, a kistérségben élők számára is jelentős beruházás.

A kórház infrastrukturális beruházásra és gépparkfejlesztésre több mint 600-600 millió forintot költhetett. Az összegből az intézmény régi ebédlőjének és mosdóinak helyére építették fel az új épületszárnyat, bővítették a szakrendeléseket, megteremtették az egynapos sebészet és belgyógyászat legmodernebb feltételeit, valamint megújult a röntgenpark is. Erről már Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója beszélt, és azt is hozzátette, a korábbinál sokkal több beteg magasabb szintű ellátása történhet meg helyben.

Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere kiemelte: a kórházfejlesztéssel nem feledkeznek meg a betegellátás másik pilléréről sem, és már dolgoznak egy olyan program létrehozásán, amely az önkormányzat által működtetett háziorvosi rendelők fejlesztését tenné lehetővé.  A tervek szerint erre még az idén több tízmillió forintot fordíthat a város.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink