hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Februártól Budapesten is indul a szakápolói mesterképzés

A Magyar Idők szerint nemzetközi felmérések igazolják, hogy a képzés bevezetésével többen választják az ápolószakmát.

Európa más országaihoz hasonlóan hazánkban is komoly kihívást jelent az ápolóhiány, ennek csökkentését is segítheti, hogy tavaly szeptemberben három vidéki egyetem – Debrecen, Pécs és Szeged – egészségtudományi karán is megkezdődött a felsőfokú ápolói képzés, a jövő hónaptól pedig a budapesti Semmelweis Egyetemre is jelentkezhetnek a hallgatók. Betlehem József, az egészségügyért felelős államtitkárság miniszteri biztosa a Magyar Idők kérdésére közölte: a már zajló képzésekre összesen 179 jelentkezőt vettek fel, közülük 111-en Mihalicza-ösztöndíjban is részesülnek.

A miniszteri biztos ismertetése szerint a diákok az egészségügyi ellátási színtereknek megfelelően hat szakmai területre specializálódhatnak: az aneszteziológia, az intenzív terápia, a perioperatív ellátás, a geriátria, a sürgősségi és az alapellátás területére.

A magasan képzett ápolók a világ számos országában, például az Egyesült Királyságban már évek óta segítik az orvosokat a kórházakban, a szakrendelőkben vagy a házorvosi ellátásban. A nemzetközi tapasztalat szerint az ilyen képzés bevezetése minden országban növelte az ápolói szakmát választók számát, ezzel együtt csökkentette a pályaelhagyók létszámát, elvándorlását. – A kiterjesztett hatáskörű ápolók alkalmazása az egészségügyi ellátás költségeit és a várakozási időt is mérsékelte, ugyanakkor a megkérdezett betegek elégedettsége jelentősen javult – fogalmazott a miniszteri biztos.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink