hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Facebook-csoport, szakszervezet – tovább gondolkodnak

Már tervezik a logót az „1001 orvos hálapénz nélkül” Facebook-csoportnak, s gyűjtik a jelszavakat az újabb egészségügyi szakszervezetnek. A helyzetről az MNO jelent.

Élénk a párbeszéd az 1001 orvosnál a Facebookon, a bemelegítő, de lényegében eredménytelen három kérdéses kampány után már a további lépéseket tervezik. Ott a háttérben szerveződik a rezidensek és szakorvosok szakszervezete is. A kettő – az MNO-ban idézett  Dénes Tamás szerint   – nem ugyanaz.

„Dénes Tamás, a Magyar Rezidensszövetség korábbi elnöke, a most alakuló rezidensek és szakorvosok szakszervezetének (Reszasz) egyik alapítója lapunk megkeresésére azt mondta – írja az MNO  –, ő maga is tagja az 1001 orvos hálapénz nélkül csoportnak, de nincs közvetlen kapcsolat a csoport és a szakszervezet megalakulása között. – Ezek egymástól elkülönülő jelenségek, jelek, amelyek az egészségügyben dolgozók türelmének a rohamos fogyását mutatják. (...)

Dénes Tamás szerint nem elég csupán a hálapénz megszüntetése, a Reszasz ezért szeretné kiharcolni, hogy végre megfelelő béreket kapjanak az egészségügyi dolgozók, és a szükséges források biztosításának elérése is elengedhetetlen a rendszer működéséhez. Mint kifejtette, a szakszervezet még alakulóban van, de mindenképpen nemzeti üggyé szeretnék tenni az egészségügyet. A sztrájk lehetőségének kérdésére Dénes kifejtette, jogászaik hetek óta azon dolgoznak, hogyan lehetne megvalósítani egy jogszerű munkabeszüntetést az egészségügyben [E problémáról már november elején - még mint a rezidensszövetség elnöke - is beszélt a MedicalOnline-nak. A szerk.], de szerinte azt is fontos kideríteni, hogy megvan-e a támogatás a társadalom részéről. – Lényeges, hogy sikerült-e megértetni a többségi társadalommal, hogy ez nem(csak) egy bérharc, hanem a tisztességes betegellátásért folyó küzdelem. Természetesen még az is nyitott kérdés, hogy az egészségügyi dolgozókban megvan-e az akarat egy esetleges sztrájkra” – idézik Dénes Tamást az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO, Facebook)
hirdetés

Könyveink