2024. április. 23., kedd - Béla.

Ez még nem a második hullám

Valószínűleg gócos előfordulásról van szó, nagyon fontos lenne az adatokat közölni – mondta az ATV Híradójának Pusztai Erzsébet infektológus.

Nyolc nap csökkenés után, szombaton ismét növekedni kezdett hazánkban a koronavírus fertőzések száma. Vasárnapra 18 újabb megbetegedést regisztráltak Magyarországon. Így a beazonosított fertőzöttek száma 4333 főre nőtt. Újabb haláleset viszont nem történt.

Az infektológus szerint azonban nálunk ez még nem a járvány második hulláma. „Nagy valószínűséggel Magyarországon, ahogy a környező országokban, gócos előfordulásról van szó. Ez nagyon nagy különbség. Nem azt jelenti, hogy az országban bárhol ott van a vírus, de a számok növekedése főként csoportos együttlétekből származhat. Nagyon fontos lenne ezeket az adatokat közölni” – mondta az ATV Híradónak Pusztai Erzsébet.

Pusztai szerint nem mindegy, hogy egy idősek otthonában találnak 5-10 fertőzöttet vagy pedig elszórtan az ország különböző területein. A betegségeket regisztráló, a járványügyi bejelentéseket ellenőrző amerikai központ a CDC újabb tünetekkel bővítette a koronavírus-fertőzésre figyelmeztető jelek sorát. Melyek közé az orrfolyás az émelygés, hányinger és a hasmenés is bekerült.

Az infektológus viszont úgy véli: akkor kell inkább gyanakodni, ha a láz, köhögés vagy felső légúti hurut mellett szokatlan hasi panaszok is jelentkeznek.

„Van néhány nagyon jellemző tünet, például az íz- és szagérzés elvesztése szinte kizárólag a koronavírus tünete. Tehát, ha ez jelentkezik akkor érdemes nagyon komolyan gyanakodni” – jegyezte meg Pusztai.

Pusztai arra hívja fel a figyelmet, hogy ettől függetlenül, ha valakinek felső légúti tünetei vannak, akkor ne menjen emberek közé, ha viszont mégis kell, akkor mindenképpen viseljen maszkot.

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés