hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

EVITA él (és működik)

A humán táca személyes egészségügyi életutat követő számítógépes rendszerének terveihez kapcsolódva mutatja be a már működő svájci szolgáltatást a Tisztességesadatkezelés.hu.

Svájci lakcímmel rendelkező polgárok számára ajánlja szolgáltatásait a svájci telefontársaság a Swisscom. Az EVITA egy személyes egészségügyi adatokat tároló ingyenesen használható központi számítógépes rendszer, amelyben naprakészen tárolhatók a fontos egészségügyi dokumentumok. Ezeken kívül a rendszer lehetővé teszi, hogy a baleset esetén értesítendő személyek elérhetőségét, életmentő egészségügyi adatokat, rendszeresen mért vérnyomás, vércukor, testsúly adatokat, élő végrendeletet, és személyes úti dokumentumok másolatát fel tudjuk tölteni és tárolni.

A számítógépes rendszer az önkéntesség elvén működik, ki-ki maga dönti el, hogy létesít-e elektronikus egészségügyi dossziét magának. Arra is alkalmas, hogy a szülők a gyerekeik, házastáruk, idős szüleik adatait is kezeljék (nekik alfiókot nyissanak). Amikor a gyerekek elérték a 16 éves kort, akkor átadhatják nekik a szülők az addig összegyűjtött adatokat.

A rendszert egy telefontársaság üzemelteti, encryptált, azaz kódolt fájlrendszerben tárolja az adatokat. A közzétett nyilatkozat alapján az egyes rekordokat nem tudják a munkatársak felnyitni, a rekordokhoz kutatók, az állami szervek semmilyen hozzáférést nem kapnak, a rekordokat anonim módon sem dolgozzák fel. Minden hozzáférést naplóz a rendszer, azokat a felhasználók azonnal meg tudják nézni. A bejelentkezés két lépcsős, a felhasználói azonosító és a jelszó után egy SMS érkezik, amelyben egy másodlagos azonosító kódot kapok, amely rövid ideig érvényes. Ezt begépelve léphetek be a rendszerbe. Hasonlóan az elektronikus bankoláshoz. A felhasználók hozzáférést adhatnak más felhasználók számára, akik családtagok, legjobb barátok, vagy kezelőorvosok lehetnek. A hozzáférés lehet teljes vagy részleges, illetve időben is korlátozható, ezt a felhasználó maga szabályozza, adhat és visszavonhat elérési jogokat – olvasható tovább a tisztessegesadatkezeles.hu-n.

hirdetés

Könyveink