hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Évente háromezer tinédzser hal meg

Közlekedési balesetek, alsó légúti fertőzések és öngyilkosság. Ez a három vezető halálok a tizenévesek körében, írja a Világgazdaság.

Naponta 3000 tinédzser veszti életét a világban, ráadásul az esetek elsöprő többsége megelőzhető lenne – közölte a Világgazdaság a WHO legfrissebb jelentésére hivatkozva.

A legtöbb áldozatot a közúti balesetek szedték: a 10-19 éves korcsoportban 115 ezer halálozás történt az utakon, legsúlyosabban a 15-19 év közötti fiúk érintettek. Az áldozatok sokszor nem autóban ültek, hanem gyalogosként, kerékpáron vagy motorkerékpáron szenvedtek halálos balesetet. A legalacsonyabb jövedelmű országokban viszont olyan fertőző betegségek vezetik a listát, mint a légúti megbetegedések, agyhártyagyulladás, AIDS és különböző, hasmenéssel járó fertőzések.

Más a kép a lányok körében: a 10-14 éves korcsoportban légúti betegségek, például tüdőgyulladás okozza a legtöbb halálozást, aminek fő oka, hogy a családok szennyezett, rossz minőségű tüzelőt hasznának főzéskor. A 15-19 év közötti lányokra viszont leggyakrabban a terhességgel és a szüléssel kapcsolatos komplikációk, fertőzések jelentenek halálos veszélyt.

67 ezer haláleset öngyilkosság vagy olyan sérülés következménye volt 2015-ben, amelyet az áldozat magának okozott. Európában és Délkelet-Ázsiában ez a vezető halálok a kamaszok között, de világszerte a második legtöbb áldozatot szedi az idősebb lányok körében.

A WHO szakemberei megállapították, hogy a legtöbb kamasz-halálozás megelőzhető lenne megfelelő oktatással, egészségügyi és szociális ellátással.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink