hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Évente 30 ezer esetet a helyszínen látnak el a mentők

A mentősök évente közel 30 ezer olyan esethez mennek ki, amely után a beteget vagy a sérültet nem kell kórházba szállítani – válaszolta a Telex kérdésére az Országos Mentőszolgálat (OMSZ).

Az OMSZ-t a Telex azért kereste meg, mert jelenleg olyan mentőtiszteket keresnek, akik biciklis szolgálatot is vállalnának. Tudni szerettük volna, milyen eseteknél lehet feladata a kerékpáros felcsereknek.

A 112-es központi segélyhívóra tavaly összesen 1 633 094 hívás érkezett be a mentőkhöz. Ezek közül 1 261 457 esetben, tehát a hívások 77,24 százalékában volt szükség valamelyik mentőegység tényleges beavatkozására.

  • Ezek közül az esetek 21 százalékában kellett rohamkocsit vagy esetkocsit küldeni. A legsúlyosabb esetek ellátására való, legjobban felszerelt rohamkocsin sürgősségi (oxyológus) orvos vagy más szakorvos, és mentőápoló dolgozik a sofőr mellett. Az esetkocsin magasabban képzett mentőtiszt és egy mentőápoló.
  • A feladatok 79 százalékában elegendő volt mentőgépkocsit küldeni, amelyen egy mentőápoló megy ki a beteghez.

A mentősök nem minden esetben szállítják kórházba a sérültet vagy a beteget. Az OMSZ azt közölte: „a helyszínen ellátott, kórházba szállításra nem szoruló esetek száma (a haláleseteket leszámítva) mintegy 30 000 eset/év.”

(forrás: Telex)

cimkék

hirdetés

Könyveink