2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Etikai eljárás tájékoztatásért? (Frissítve: kormányinfó, kamara)

Békássy Szabolcs, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos aggályosnak tartja, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai eljárás alá vonta az egyik vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, miután tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról kollégáinak.

hirdetés

Békássy Szabolcs az MTI megkeresésére telefonon úgy nyilatkozott: a MOK egyértelműen deklarálta, hogy az ügyeleti ellátórendszer átalakításának szükségességével egyetért, és azokat az ellátásszervezési szempontokat is jóváhagyta, amelyek mentén az új ügyeleti struktúra előbb Hajdú-Bihar vármegyében állt fel, majd pár napon belül Győr-Moson-Sopron, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben is megkezdi működését. Ugyanakkor a MOK szakmai támogatása ellenére ezt használja nyomásgyakorló eszközként "egyéb érdekérvényesítő képességük fenntartása érdekében", fogalmazott.

Elmondta: a kollegiális háziorvosi szakmai vezető, aki főállásban maga is gyakorló háziorvos, a közelmúltban tájékoztatót tartott a vármegyében praktizáló háziorvosoknak az új ügyeleti struktúráról, amit az Országos Kórházi Főigazgatósággal kötött szerződése értelmében hivatalból tett meg. Tárgyilagos tájékoztatóját követően azonban a MOK etikai eljárás alá vonta. Békássy Szabolcs jelezte: az eljárástól teljes mértékben elhatárolódnak, és szolidaritást vállalnak a vármegyei kollegiális szakmai vezetővel. Azonnal a MOK vezetőségéhez fordultak a helyzet tisztázása érdekében, ám választ csak arról kaptak, hogy az eljárás valóban megindult.

A MOK eljárását az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos aggályosnak tartja, mert az orvostársadalom megosztását eredményezheti. Hangsúlyozta: az ügyeleti ellátás megszervezésében a legfőbb szempont a folyamatos ellátás biztosításának szükségessége, éppen ezért kedvezőtlen, hogy a kamara nyomásgyakorlási eszközként az ügyeleti szerződések aláírásának megtagadását, a háziorvosok előtérbe helyezését választotta.

Egyetértve azzal, hogy a szakmai egyeztetések folyamatosan szükségesek az optimális ellátás megszervezése kapcsán, Békássy Szabolcs közölte: az ügyeleti ellátást egyéb szakemberek bevonásával meg kell szervezni, még akkor is, ha az ellátási szerződéseket a háziorvosok még nem írták alá, erre a jelenleg hatályban lévő jogszabályok lehetőséget is adnak. Továbbra is támogatják az Országos Mentőszolgálatot, mondta, és reményét fejezte ki, hogy az ellátás folyamatossága minden vármegyében biztosított lesz.

*

A szombati kormányinfón Gulyás Gergely minisztert kérdezték arról, hogy Békássy Szabolcs, országos kollegiális szakmai vezető háziorvos aggályosnak tartja, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai eljárás alá vonta az egyik vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, miután tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról kollégáinak. Gulyás Gergely értékelése szerint "elvtelen, tűrhetetlen és elfogadhatatlan" a kamara véleménye, ami az ügyeleti ellátást is veszélyezteti. Ilyet az elmúlt 32 évben nem tapasztaltak, a Magyar Orvosi Kamara nyíltan visszaél a hatalmával, amikor orvosokat fenyeget, akik a kötelezettségüket akarják teljesíteni.

Kitért arra is, hogy a kormány folyamatosan konzultált a kamarával a reformról, partnernek tekintették és a kamara mostani elnöke írásos véleményt adott néhány éve, amelyben javasolta, hogy a hatékony ügyeleti ellátás érdekében az alapellátást és a háziorvosi ügyeleti ellátást össze kell vonni. Ezt valósította meg a kormány, jelezte, hozzátéve: pilot programként Hajdú-Bihar megyében kipróbálták és ott működött.

Kijelentette: elvárják, hogy a kamara azonnal fejezze be ezt a magatartást és kérjen bocsánatot. Ha valaki a kamarából politizálni kíván, lépjen be a neki tetsző politikai pártba, mondta a miniszter.

*

A MOK közleménye szerint:

a Magyar Orvosi Kamara (MOK) egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést, közölte a kamara szombaton a Kormányinfón elhangzottakra reagálva.

A kamara elnöksége azzal a vármegyei kollegiális vezető háziorvossal szemben élt etikai panasszal, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvosokat a szerződések aláírására, írták közleményükben.

A MOK támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait, hangsúlyozták. Hozzátették ugyanakkor, hogy az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, amelyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása.

A magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt.

(forrás: MTI, Magyar Orvosi Kamara)
Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!