hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Ennyien nem jutnak ellátáshoz

Idehaza a lakosság 6 százaléka, többszázezer ember nem fér hozzá az alapvető egészségügyi ellátáshoz, írja a Pénzcentrum.

Az egészségügyi ellátás lefedettségét vizsgálta az OECD, és kiderült, a 2017-es adatok szerint a tagállamok java részében majdhogynem teljes, vagy teljes lefedettséget mértek – írja a Pénzcentrum.

Mindösszesen hét országban van 95 százalék alatt a lefedettség: ezek között van hazánk is, nálunk a lakosság 94 százaléka fér hozzá az egészségügyi ellátáshoz. A régióból Ausztriában 99,9 százalékos az arány, Szlovákiában az emberek 94.6, Lengyelországban pedig csak 92,6 százalékát fedi le az egészségügyi rendszer. Szlovéniában 100 százalékos a lefedettség, ahogyan Csehországban is.

A szervezet azt is megnézte, hogy a tagországok polgárait átlagosan hány napig kezelik a kórházakban. Az OECD kiemeli: ez a mutató reflektál többek között az ellátás hatékonyságára is, hiszen minél rövidebb ideig tart egy kezelés, annál kevesebbe kerül egy beteg ellátása.

A hosszabb tartózkodás jelezheti az ellátás rossz koordinációját, amelynek eredményeként egyes betegek szükségtelenül a kórházban várnak, amíg a rehabilitációt vagy a hosszú távú gondozást elkezdhetik – világított rá a szervezet. Ugyanakkor hozzátesztik, bizonyos esetekben az sem ideális, ha a beteget túl korán engedik ki, fontos megtalálni az egyensúlyt. A 2017-es adatok szerint az OECD tagállamokban az átlagos kórházban töltött idő 7,7 nap volt. Ezzel szemben Magyarországon átlagosan 9,6 napot töltenek a betegek az intézményekben, ami a negyedik leghosszabb intervallum a rangsorban.
(forrás: Pénzcentrum)

cimkék

hirdetés

Könyveink