hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ennyibe kerül a dohányzás az egészségügynek

A dohánytermékek fogyasztása Európában jelenleg csaknem 100 milliárd eurós költséget okoz az egészségügynek évente, írja a VG.

Számszerűsítették a dohányzás gazdasági és társadalmi hatásait az idei No Smoking Summit résztvevői, egyúttal arra is felhívták a figyelmet, hogy a dohányzás visszaszorításáért indított uniós és globális célkitűzések az ártalomcsökkentés politikájának ésszerű alkalmazása nélkül aligha érhetők el.

Az idei No Smoke Summit nemzetközi konferencián többek között a dohányzás gazdasági és társadalmi hatásait vizsgálták. Idén harmadik alkalommal szervezték meg Görögországban a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentés egyik legfontosabb globális fórumát, melyen a téma legkiválóbb szakértői - orvosok, egészségügyi szakemberek, civilek, iparági szakértők, tudósok, kutatók és társadalmi szervezetek vezetői – osztották meg gondolataikat az ártalomcsökkentés legaktuálisabb kérdéseivel kapcsolatban.

Bár az emberi életet nem lehet pénzben mérni, mégsem ördögtől való elemezni, mi a pénzügyi mérlege a cigarettázásnak, illetve milyen gazdasági hatásokkal lehetne számolni egy sikeresebb ártalomcsökkentési politika esetén. Ehhez kínált fogódzókat prof. dr. Andrzej Fal, a varsói Wyszyński Cardinal Egyetem Orvostudományi Intézetének igazgatója és a Lengyel Népegészségügyi Társaság elnöke a konferencia másnapján tartott előadásában.

Tanulmányok szerint a hagyományos dohánytermékek fogyasztása Európában jelenleg csaknem 100 milliárd eurós költséget okoz az egészségügynek évente, írja a VG.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink