hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ennyi kéne a méltó halálhoz

Évente 38 ezer rákos beteg hal meg, közülük csak minden ötödik kap hospice-ellátást, derül ki többek között a hvg.hu összeállításából.

A haldoklók ellátásának nagyobb szerepet kellene kapnia az egészségügyben – mondja a vészharangot kongató Magyar Hospice Alapítvány programigazgatója, Kovács Anita a hvg.hu-nak. A WHO és az európai becslések alapján a népességarányt tekintve Magyarországon 500 olyan ágyra lenne szükség, ahol a gyógyíthatatlan betegek utolsó életszakaszát megkönnyíthetik, a fájdalmukat csökkenthetik. A cél a méltóságteljes halál feltételeinek biztosítása lenne.

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület végzett tavaly egy felmérést, amelyből kiderült, az ellátást végző szervezetek szerint a legnagyobb baj a szemlélettel van: a betegek későn kerülnek a hospice-ba, főleg a háziorvosok részéről tapasztalnak tájékozatlanságot és az együttműködés hiányát, de bizonytalanság van a kezelés elrendelésekor is.

Évente 38 ezer rákos beteg hal meg, közülük minden ötödik kap hospice-ellátást, amely lehet intézményi keretek között vagy házhoz kijáró segítség formájában (ilyenkor szakember segíti a hozzátartozókat a nehezebb feladatok elvégzésében). Az ágyak kihasználtsága a felmérés szerint 73,4 százalék volt. Az adatokat közlő 82 szervezet összesen 8740 beteget látott el tavaly. Egy beteg átlagosan 26 napig részesült ellátásban. Az intézményben töltött idő átlag alattinak számít, míg az otthon ápolásé átlag fölötti.

Egyértelmű képet mutatnak azonban az adatok, amelyek az ellátást végzők anyagi lehetőségeit mutatják. Az alulfinanszírozottságra több mint a szervezetek harmada panaszkodott. Nem véletlenül: a felmérést végző egyesület alelnöke, a Tábitha Gyermekhospice-ház orvos-igazgatója a felmérésre hivatkozva azt mondta, az állami finanszírozás a többi, hospice-ellátást végző betegellátó intézmény vagy otthon ápolást végző szervezet számára sem elég. Az állami dotáció csak a tevékenységük 70-80 százalékát fedezi.

A felméréshez az egyik szolgáltató részletes elemzés alapján jelentette: a minimális – vagyis elfogadható – ellátáshoz naponta ágyanként 15 ezer forintra volna szükség. Ehhez képest most az OEP-normatíva 12,5 ezer. Igen, az állam ennyi pénzt ad arra naponta, hogy polgárai méltóságban és fájdalommentesen töltsék életük utolsó heteit. Szemre nincs nagy különbség a minimális feltétel és a befutó pénz között, de 10 ágy esetében egy évre már 9 millió forintra nő ez a hiány. Márpedig egy feszített költségvetésnél, hiánnyal küzdő intézetnél nem lehet csak úgy átcsoportosítani.

Benyó Gábor onkológus, a Tábitha-ház főorvosa azt mondja, egy 15-30 százalékos finanszírozásemelés fedezné a reális költségeket. Ez durván 750 millió forint pluszt jelentene éves szinten a költségvetésnek.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink