hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Embertelenül bánnak a fogyatékosokkal

A szabályozás hiányosságai kiszolgáltatottá teszik azokat az embereket, akik segítségre szorulnak. A Kettős Mérce egy gödi otthonban tapasztaltakról ír.

Ágyhoz kötözött, mozgásukban korlátozott, sovány, testükön bántalmazás nyomait viselő fiatalok, idősek, nők, férfiak képei sorjáznak, kíméletlenül. A jelentés szerint amellett, hogy az otthonban embertelen körülmények uralkodnak, sem a lakók biztonsága, sem élelmezése, de egészségügyi helyzetük, oktatásuk, és a fiatalok fejlesztése sincs megfelelően megoldva.

Minderről a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) nemzetközi szervezet jelentésére hivatkozva ír a Kettős Mérce, amely a gödi Topház Speciális Otthonról adott helyzetjelentést.

Az MDAC megfigyelői az intézményben több kórosan alultáplált beteget (köztük egy hároméves gyermeket is!) láttak, sokan közülük az ágyukról sem bírtak felkelni, izmaik elsorvadtak, szó szerint csontsoványak voltak. Többeket leszedálva, magatehetetlenül találtak, rengetegen az elszigeteltségből, magányból fakadó problémákkal küzdenek. Nem egy gyereket fémrácsos ágyakban, jóformán ketrecekben helyeztek el (közülük a legfiatalabb alig három éves), a többnyire mozgáskorlátozott gyerekek számára semmilyen eszköz nem áll rendelkezésre, hogy vészhelyzet esetén hívhassák az ápolókat. Általános gyakorlat (és egyben a lakók szabadságának korlátozása), hogy az ajtókon nincs kilincs, azt csak az ápolók használják, hogy ki-be juthassanak a szobákból.

A lakók fizikai állapota szörnyen rossz volt az MDAC megfigyelői szerint, rengeteg kezeletlen sebbel és ellátatlan sérüléssel szembesültek. Emellett a speciális otthon lakóinak egybefüggő elmondása szerint is többekkel szemben alkalmaztak fizikai erőszakot az alkalmazottak, állításuk szerint a büntetés egyik formája a hideg vizes zuhanyoztatás volt, a vizes ruhákat pedig nem cserélhették később szárazra – és bár az MDAC munkatársai ezeket az állításokat idő híján nem tudják bizonyítani, de arra figyelmeztetnek, hogy a rendőrség sem vizsgálta eddig ezeket az eseteket - vagyis bejelentés sem érkezett hozzájuk.

A megfigyelők semmilyen jelét nem tapasztalták annak, hogy a fogyatékkal élő fiatalok számukra megfelelő oktatásban, fejlesztésben részesültek volna. A vizsgálat során az MDAC tagjai megdöbbentek az otthonban tapasztalt higiéniai körülményektől is. A koszos WC-kben, a fürdőszobákban, de még az ágyakon, falakon is kimutatható volt a vizelet, a padló, a bútorok, és úgy általában véve a lakóotthon pedig gyalázatos állapotban van. Az otthonban emellett egészségtelenül hideg volt látogatásuk idején. És a hiányosságok sora hosszan folytatható lenne még...

A Topház Speciális Otthonban felfedett körülmények rávilágítanak arra is, hogy valójában maga a rendszer rossz, a fogyatékkal élő emberek nagyon kiszolgáltatott helyzetben vannak.

(forrás: Kettős Mérce)
hirdetés

Könyveink