hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Emberi méltósághoz, egyenlő bánásmódhoz való jogot sértett az állam

A súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeiket gondozó szülők nyertek pert az állammal szemben, írja a Népszava.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta, hogy a magyar állam megsértette a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által képviselt súlyos-halmozott fogyatékossággal élő emberek és az őket gondozó édesanyjuk emberi méltóságát, magánélethez való jogát és egyenlő bánásmódhoz való alapjogát azzal, hogy nem biztosít számukra megfelelő ellátásokat. A másodfokú bíróság mindenben megerősítette a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét – közölte szerdai, lapunkhoz is eljuttatott tájékoztatásában a szervezet, írja a Népszava

A TASZ 2017 decemberében indított pert hat édesanya és gyermekeik képviseletében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, mert a családok évtizedek óta hiába várnak érdemi segítséget az állami szervektől. A Fővárosi Törvényszék 2021 decemberében az édesanyák és gyermekeik javára döntött. Megállapította, hogy az állam embertelen választás elé állítja a fogyatékossággal élő emberek családjait azzal, hogy vagy mindentől elzárt, határ menti, több száz fős tömegintézményekben helyezik el szerettüket, vagy – az ilyen intézményektől visszariadva – életük végéig vállalják a napi 24 órás gondozási munkát. Kimondta azt is, hogy a fogyatékossággal élő embereknek joga van a törvényekben garantált, az emberi méltóságot tiszteletben tartó lakhatási szolgáltatásokhoz, ilyen támogatott lakhatást viszont a magyar állam nem tart fent sem a fővárosban, sem annak környékén. A bíróság szerint az állam ezzel megsérti az érintettek egyenlő bánásmódhoz való jogát, hiszen sem a szülők, sem gyermekeik nem tudnak más emberekhez hasonló méltó életet élni.

Az elszenvedett súlyos lelki szenvedéseik miatt fejenként 5 millió forint is megilleti őket, írja a Népszava idézve az ügyvédet, aki szerint precedens teremthet az ítélet.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink