hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Előre hozott választás, hiteles, többségi kormány és 300-400 milliárdos hitelkamat-csökkenés egy év alatt; a Fidesz szerint egyszerű a képlet.

Ha előre hozott választások lennének, egy hiteles kormány megalakulása után 300-400 milliárd forintot lehetne megtakarítani egy év alatt az államadósság, a felvett hitelek kamatfelárának csökkenésével – így vélik a Fidesz pénzügyi, gazdasági szakpolitikusai, akik állítják: a kockázati felárat, a „súlyos milliárdokat” azért fizeti Magyarország, mert a Gyurcsány-kormány hitelességi deficittel küzd.

Minderre Orbán Viktor is utalt az ország értékelése során, amikor arról beszélt, hogy „lassan minden egyes forintunk adósságszolgálatra megy el. A kormány pedig nem tesz mást, mint újabb és újabb hiteleket vesz fel, egyre rosszabb feltételekkel, egyre magasabb kamatra.”
Varga Mihályt, a Fidesz szakpolitikusát arról kérdeztük: egy kormányváltással elmúlna-e a hitelességi deficit, s számottevően csökkenne-e a felvett hitelek utáni kockázati kamatprémium? Ilyen egyszerű lenne?
„Egy hiteltelen, kisebbségi kormány drágábban kap hitelt a piacon” – mondta az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere. Emlékeztetett, a térségben Csehország helyzete a legkedvezőbb. Most irreálisan magas a felár, 400 bázisponttal (4 százalék) magasabb a kamatszint Magyarország számára. A lengyelekhez hasonló kamatfelárat fizetve valóban 300–400 milliárdot lehetne megspórolni. Varga Mihály hozzátette: a kormányváltás az első lépés lenne, aztán kellene egy olyan gazdaságpolitikai program, amit a piac is el tud fogadni. Arra, hogy egy kormányváltás után milyen hitelek esetén csökkenne a kamatprémium, azt válaszolta: az állampapírkötvények esetében.
Szapáry György (akit Orbán kért fel, hogy tartsa a kapcsolatot a Fidesz és a nemzetközi pénzügyi-gazdasági intézmények között) úgy nyilatkozott: ha a választások után hiteles, többségi kormány alakul, és hiteles programot tesz az asztalra, az valóban a kamatfelár csökkenését és a forint erősödését eredményezheti.
Matolcsy György, az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere még a válság kirobbanása előtt azt mondta: „ma az államadósság utáni kamatfizetésből 400–500 milliárd az a kockázati felár, amit csak azért fizetünk, mert megrendült a magyar gazdaságpolitika hitelessége. Ha ezt a bizalmat helyre tudjuk állítani, az akár egy év alatt is több százmilliárd forintos mozgásteret eredményezne.”
A Fidesz a Transparency International jelentése alapján 150–200 milliárdot remél egy korrupcióellenes programtól; több százmilliárdot a privatizációs szerződések (például a 4-es metró) felülvizsgálatától. Orbán az állami bürokrácián spórolna, GDP-arányosan 8 százalékról 6 százalékos uniós átlagra csökkentené a finanszírozást – ez 500 milliárdos megtakarítást jelentene.

Csuhaj Ildikó, Népszabadság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink