hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Előjegyzés vérvételre – kisebb lesz a tumultus

Áprilistól csak Óbuda-Békásmegyer lakosságát szolgálja ki a Szent Margit Rendelőintézet laboratóriuma; előjegyzés-kötelessé teszik a vérvételeket és mintaadásokat, írja az Óbuda.hu.

A Szent Margit Rendelőintézet Vörösvári úti és Csobánka téri laboratóriumában a várakozási idő lényegesen csökkent azon páciensek esetében, akik időpontot kértek az családorvos vagy szakorvos által előírt vizsgálatokra. Az előjegyzéses rendszer tapasztalatairól dr. Budai András, a Szent Margit Rendelőintézet igazgatója tájékoztatta az Óbuda.hu-t.

A laboratóriumokban február 1-jétől 5 percenként biztosítanak időpontot a betegeknek. Az igazgató szerint azért alakították át a laboratóriumi vizsgálatok előjegyzési menetrendjét, hogy naponta minél több páciens részére tudjanak időpontot adni. Azt várták, hogy az időpont nélkül és időponttal érkező betegek aránya az utóbbi javára billen néhány nap után, azonban a napi statisztikák azt mutatták, hogy az előjegyzett páciensek száma csak csekély mértékben emelkedett. A reggeli órákban továbbra is rendszeresen azt tapasztalták, hogy egyszerre akár 30-40 páciens várakozik vérvételre. Azok a páciensek, akik időpontra érkeztek, az előjegyzett időpont előtt 5-7 perccel az automatából behívószámot kértek, a rendszer regisztrálta jelenlétüket és gyakorlatilag percre pontosan hívták őket a betegfelvételi pulthoz, onnan pedig szinte egyenesen a vérvételi szobába szólították, tehát érkezéstől távozásig összességen nagyjából 20 percet töltöttek a Rendelőintézetben. A tumultus oka pedig az volt, hogy a betegek döntő többsége időpont nélkül jött, ez pedig kevéssé kiszámítható és hosszas várakozással járhat, hiszen az automatizált behívó rendszer az időpontra érkezőket részesíti előnyben.

Az előjegyzés rendszert visz a laboratórium napi működésébe, a páciensek számára pedig egy tervezhető folyamattá válik. A Szent Margit Rendelőintézetben a területi illetékességünkön kívüli ellátottak száma tavaly alulról súrolta a 20%-ot, ami azt jelenti, hogy például egy előjegyzési rendszerben majdnem minden ötödik helyet olyan páciens foglalt el, akit nem lett volna kötelességük ellátni.

A laboratórium kapacitását úgy növelik, hogy a jövőben csak azokat a pácienseket fogadják, akik III. kerületi állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkeznek és/vagy III. kerületi családorvosuktól hoznak beutalót.

(forrás: obuda.hu)
hirdetés

Könyveink