hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Elmozdultak a kórházak az év eleji nullszaldóról

A legfrissebb, január havi kórházi adósságokat böngészve látható, hogy ismét elindult felfelé az adósságspirál. Az év eleji 8,1 milliárdról 19,4 milliárdra ugrott az egészségügyi intézmények tartozása, közli a Privátbankár.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány 2021. január 31-én 23,3 milliárd forint volt, ami a december 31-i állapothoz képest 13,5 milliárddal nőtt. 

A tartozásállomány döntő része, 19,4 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket). A 19,4 milliárdból az állammal szemben fennálló tartozás összege 0,1 milliárd, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás 19,3 milliárd, amelyből csak 0,4 milliárd irányul az államháztartáson belülre.

Az év elején 22 kórház olyan remek helyzetben volt, hogy tiszta lappal, azaz nullszaldóval kezdhette el az évet az év végi nagyértékű tartozáskiegyenlítésnek köszönhetően. 2021 első hónapjának mérlege szerint most azonban már mindegyik intézmény rendelkezik bizonyos mértékű tartozással, egy-kettő nem is kevéssel.

Részletek

(forrás: Privátbankár)

cimkék

hirdetés

Könyveink