hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egészségpolitika

Ellenzéki politikusok petíciója a váci kórház ügyében az egészségügyi miniszternek

A váci kórház ügyeinek felülvizsgálatára kéri több Pest megyei ellenzéki képviselőjelölt, illetve polgármester az egészségügyi minisztert abban a petícióban, amelyet csütörtökön délután adtak át a városba látogató Székely Tamásnak.
A petícióban egyebek mellett az áll, hogy a váci Jávorszky Ödön Kórház az elmúlt nyolc év felelőtlen gazdálkodása miatt mára csődközeli helyzetbe jutott, s még a nemrégiben kirendelt önkormányzati biztos tevékenysége sem garantálja az intézmény további életképes működését.
 
Az aláírók – akik szerint félő, hogy a pályázaton már elnyert rekonstrukciós forrás felhasználása is veszélybe kerülhet Vácott – felszólították Székely Tamás minisztert: vizsgálja felül a kórházban kialakult „vészhelyzetet” és tegye meg a szükséges intézkedéseket a csőd elkerülése érdekében.
 
Úgy fogalmaztak: a kórházstruktúra minden elemében megroppant. Megszüntették az anyatejgyűjtő állomást és a koraszülöttosztályt, privatizálták a laboratóriumot, a gyógyszertárat, a mosodát, pénzhiány miatt leállították a nem sürgősségi műtéteket. A petíció további állításai között szerepel, hogy a szűkös anyagi források miatt a váci kórházba maguknak a betegeknek kell vinniük gyógyszert, kötszert, WC-papírt, pelenkát, illetve enni- és innivalót.
 
Az ellenzéki politikusok szerint a „szégyenteljes helyzetet” súlyosbítja, hogy nőnek a várólisták, s a dolgozók a sokadik nadrágszíj-meghúzás ellenére sem érzékelnek elmozdulást. Sőt: „a legutóbbi fejlemények szerint bérük egy százalékát kénytelenek felajánlani a kórház működése érdekében”. A petícióban az MSZP-SZDSZ-es kormányok és miniszterek „túlélési taktikáját” hangsúlyozva leszögezték: az említett körülmények okán számos jó kórházi szakember kényszerült az ország, esetleg a pálya elhagyására.
 
A petíciót Bábiné Szottfried Gabriella (Fidesz-KDNP), sződligeti polgármester,  Markó József (Fidesz-KDNP-Vállalkozók Pártja), Göd polgármestere, Pető Tibor, a Fidesz váci szervezetének elnöke, Moys Csaba, a Nemzeti Fórum váci szervezetének elnöke, valamint Áfra Tamás, a KDNP váci szervezetének elnöke írta alá.
 
Erős András, a váci kórház igazgatója a petícióban foglaltakra reagálva elmondta, hogy a 60 napon túli, több mint 100 milliós kifizetetlen számlák miatt kirendelt önkormányzati biztos ténykedésének köszönhetően a csődközeli helyzet már nem áll fenn. Hozzátette, hogy a tiltakozó iratban felsorolt egységek nagy részét régebben – 6–12 éve – szüntették meg, illetve privatizálták, ám például a koraszülöttosztály jelenleg is működik. Közölte: hazugság, hogy a betegeknek kellene gondoskodniuk gyógyszerről, kötszerről, vagy épp enni-innivalóról, mint ahogy az sem igaz, hogy a nem sürgős műtétek rendre elmaradnának. Az igazgató a petíció több állítását, így a dolgozói bérek 1 százalékának sorsáról szóló kitételt csúsztatásnak nevezte. Mint mondta, az igazság az, hogy noha a szakszervezetek felajánlották a dolgozói bérek 1 százalékát a működtetés segítésére, az önkormányzati biztos ezt nem fogadta el.
 
Erős András kiemelte: a váci kórház gondjai nagyjából megegyeznek az ország más kórházaiban tapasztaltakkal, ám a betegek bizalma töretlen intézményük iránt. A rekonstrukcióhoz elnyert források semmiképp sem kerülhetnek veszélybe, a kivitelező tendereztetése épp most folyik – tette hozzá.
 
MTI
 

cimkék

hirdetés

Könyveink