hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Ellátási problémákat okoz a járvány a GYSE-üzletekben

A gyógyászati segédeszközöket (GYSE) használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben – mondta a VG-nek Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) elnöke.

A betegek már most sem tudják a vényen rendelt termékek jelentős részét kiváltani a negatív árrések miatt. Az elnök példaként elmondta: a társadalombiztosító az árakat 2003-ban határozta meg, jelenleg egy járókeretnek 50 százalékkal magasabb a beszerzési, mint a közfinanszírozott ára. 

A finanszírozó, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és a Pénzügyminisztérium nem reagált a pandémia miatt világszerte bekövetkezett piaci folyamatokra. Egy gördíthető szoba-WC közfinanszírozott ára 25 ezer forint, a beszerzési ára pedig 33 ezer – tette hozzá. A FESZ elnöke hangsúlyozta, a vénnyel rendelt termékek ára jellemzően 5–25 százalékkal emelkedett az anyag- és a szállítási költségek növekedése miatt.

A pandémia megviselte a GYSE-boltokat is. A szektorban 136 vállalkozás üzemeltet 500 boltot, a FESZ tagvállalatai közül a vállalkozások 4-5 százaléka esett áldozatul a világjárványnak. Tavaly a Covid-ágyak felszabadítása miatt a betegeket, amilyen hamar lehetett, hazaengedték a kórházakból, és láthatóan megnőtt az inkontinenciaeszközök és a kötszerek forgalma.

Mivel az e-recepteket a vásárlók nem tudták a GYSE-üzletekben kiváltani az informatikai fejlesztés késedelme miatt, a vevők a patikákban váltották ki az e-vényeket, ez 10 százalékos receptveszteséget okozott az GYSE-boltoknak. 

Tavaly a szakrendelők bezárása miatt is elmaradtak a receptfelírások, viszont a társadalombiztostó több milliárd forintot „megspórolt” a betegeken. Az e-vényen rendelt eszközöket csak idén november 1-jétől lehet a GYSE-szaküzletekben kiváltani, minden ártámogatási szerződéssel rendelkező üzletnek szeptember 1-jéig kellett csatlakoznia az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (Eeszt) – mondta a VG-nek Margitai Barnabás.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink