hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Elhunyt Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének korábbi elnöke

Székely Krisztina 2000-től 2009 elejéig töltötte be az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete elnöki tisztét, de már ezt megelőzően, egészen a kezdetektől vett aktívan részt az érdekérvényesítésben.

Elnöksége időszaka alatt majd minden időpillanatban nagy horderejű problémákat kellett megoldani, komoly krízishelyzeteket menedzselni, többek között a mindenkori támogatási költségvetés nagysága feletti vita, az első befizetési szerződések kialakítása; a hatósági árcsökkentés bevezetése, az azt megsemmisítő alkotmánybírósági határozatot követő úgynevezett hároméves szerződés létrehozása; az ár-volumen megállapodások rendszerének bevezetése; a 12%-os támogatás visszafizetés és a gyógyszerismertetőkre kirótt adó bevezetése.  Emellett olyan alapvetően fontos kérdésekben kellett folyamatosan előremutató egyezségre jutni az iparági érdekek mentén az egészségügyi kormányzattal, a jogalkotóval  mint például az uniós csatlakozást kísérő jogharmonizáció.

Az egymást sűrűn követő helyzetekben Krisztina harcos természete jól ötvöződött a konszenzuskereséssel, a mindenkori szövetségesekkel való egység megteremtésének igényével, az Egyesületen, a gyógyszerszektoron, az egészségügyben érdekeltek teljes körén és az államigazgatáson belül egyaránt. A harcokat mindig elvek, soha nem egyes ügyek mentén vívta, bár ezt a vitathatatlan érdemét még az Egyesületen belül sem sikerült mindig elismertetnie.

Rendkívül racionális volt, az ügyek kezelésében mérnökként járt el, büszke volt "apai örökségű" vegyészmérnöki diplomájára. Kedves témája volt az iparjogvédelem, így az ezzel kapcsolatos jogharmonizációban, a rendszerváltást követő megújult szabadalmi rendszerhez illeszkedő bírósági gyakorlat kialakításában komoly szerepet vállalt. Ehhez kapcsolódott az a kevésbé látványos, de rendkívül idő- és energiaigényes tevékenysége, hogy az iparági nemzetközi szervezetekben meg- és elismertesse a magyar ágazat fejlettségét és eredményeit.

Krisztina a kezdetektől felismerte a gyógyszerhamisításban rejlő hatalmas veszélyt, kezdettől részt vett az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztő és hatósági munkában.  A gyilkos kór okozta, méltósággal viselt megpróbáltatások közepette az utóbbi években ide vonult vissza.

A jobb betegellátás és innovatív gyógyszeripar iránti elkötelezettsége példa marad az egyesületünk és tagvállalataink számára egyaránt.

Emlékét megőrizzük.

Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének Elnöksége

cimkék

hirdetés

Könyveink