hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Eleshetnek a mentők a béren kívüli juttatásoktól

Veszélybe kerül a mentődolgozóknak járó összes béren kívüli juttatás, miután a korábban tüntetést is rendező szakszervezet megtámadta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kollektív szerződését. A munkaügyi bíróság pénteken tart tárgyalást az ügyben, írja a Magyar Idők.

A május elején demonstráló Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) elnöke, Kusper Zsolt korábban jelezte: addig folytatják a tiltakozó akciókat, amíg nem sikerül elérni, hogy a 253 mentőállomáson dolgozó 7800 mentődolgozó legalább a jelenlegi bruttó bérét megkapja nettóban. Kusper a lap érdeklődésére most azt mondta: egyelőre nem tűztek ki időpontot újabb demonstrációra, egyeztetnek a szakszervezet és a mentőszolgálat vezetése közötti együttműködés kereteiről.

Csakhogy közben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság e hét péntekre kitűzte az első tárgyalást abban a perben, amelyet a MOMSZ indított az OMSZ ellen. A keresetet – mint a szakszervezeti vezető most elmondta – még januárban nyújtották be, mert hiába minősülnek reprezentatív szakszervezetnek, a mentőszolgálat vezetése nem vonta be őket a kollektív szerződésről zajló egyeztetésbe, azon csak a Mentődolgozók Önálló Szakszervezet (MÖSZ) vett részt.

Kusper Zsolt szerint a juttatások akkor is adhatók, ha a megegyezést hatályon kívül helyezik. Hangsúlyozta, hogy ők nem a kollektív szerződés ellen vannak, de a jelenlegit nem tartják elég jónak. Toma Lajos, a dolgozók részéről a szerződést szignáló MÖSZ elnöke viszont egyrészt hangsúlyozta, hogy kollektív szerződést sehol nem kötelező kötni, másrészt meggyőződését fejezte ki, hogy az adott helyzetben a lehető legjobb feltételeket sikerült kiharcolniuk. Olyan juttatásokat tudtak bevenni a kollektív szerződésbe, amelyek nemhogy általában az egészségügyi intézményeknél, hanem a közszférában sem jellemzők. Emellett sikerült elérniük az 50 százalékos éjszakai műszakpótlékot és a mentésirányításban dolgozóknak a munkahelyi pótlékot.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink