hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egészségipar

Egyszerű szívmonitor magzatoknak

Egy új, magzati szívműködést vizsgáló monitor sok veszélyeztetett terhességben születendő gyermek életét megmentheti. Egy indiai intézet munkatársai egy egyszerű, kétmikrofonos szerkezetet fejlesztettek ki, amely figyeli a magzat szívműködését, és figyelmeztető jelzést ad az anyának és orvosának, ha baj van.

A koraszülések, vetélések, és halva születések esetében a probléma nem a szüléskor lép fel, hanem jópár nappal korábban. A rendszeres ultrahangos monitorozással felfedezhetőek lennének az esetleges kockázati tényezők, de a túl gyakori ultrahangos vizsgálatok nem tesznek jót a babának, ráadásul nem is tudják folyamatosan ellenőrizni a magzat szívhangját.

A magzati szívleállások, amelyek akár egy percig is eltarthatnak, már jóval azelőtt előfordulhatnak, hogy egyéb tünetek is jelentkeznének. A komolyabb szívmegállások általában éppen éjszaka, közvetlenül az anya elalvása előtt jellemzőek. Ebben az időszakban az édesanya ellazul, vérnyomása csökken és ez a magzat szívét is lelassítja, írja a Science Daily, és nyomában az OrientPress Hírügynökség.

A két mikrofon egyikét az anya hasára helyezik fel, ez érzékeli a magzati szívhangokat. A másik mikrofont távolabb rögzítik az anya testéhez, ez a testből és a környezetből származó zajokat fogja fel. A mikrofonok jeleit egy számítógépes program dolgozza fel: kivonja a magzati szívhangokat (és a zajt) érzékelő mikrofon jeléből a csak a zajt érzékelő másik mikrofon jelét, és elvégzi az eredményként kapott jel frekvenciaanalízisét, azaz periodicitásának vizsgálatát. A zajtól megtisztított hangfájl 'wav' formátumú, azonban ha a program szívritmuszavart mutat ki, sokkal kisebb fájlméretű 'mp3' formátumúvá alakítja át, amelyet igen gyorsan át lehet küldeni az interneten az orvos számítógépére. A módszert és az első vizsgálatokat az International Journal of Engineering Systems Modelling and Simulation című szaklapban ismertetik A.K. Mittra és munkatársai. 

„A magzatok szívritmus-ellenőrzése az édesanyák pihenőideje alatt olyan segítséget nyújthat, amely által riasztás esetén azonnali segítséget kaphatnak az anyák és a magzatok. Reményeink szerint az eszköz sok halva születést és koraszülést megelőz majd” – mondják a kutatók, akik hangsúlyozták az eszköz olcsó és passzív voltát (azaz azt, hogy semmilyen energiát nem sugároz a méh felé).

Weisz Júlia

cimkék

hirdetés

Könyveink