hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer jöhet

Az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék 2022-től az addigra alaposan átszabott háziorvosi ügyeletet – írja a Népszava.

„Országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgozunk” – erősítette meg a Népszavának az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál.

A lap birtokába jutott dokumentum szerint 2022 januárjától az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék az orvosi, alapellátási ügyeletet.

A tervezet szerint a páciensek segélyhívásai a mostani ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi számára futnának be, itt a diszpécser egy alapos kikérdezés után döntene a beteg további ellátási lehetőségeiről. Az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldhet, vagy ha a páciens járóképes egy ügyeleti pontra adhat neki időpontot. Ez utóbbiak lehetnek a nagyobb lélekszámú településeken a korábbi alapellátási ügyeletek, illetve a járásközpontokban kialakított sürgősségi fogadópontok is. A lényeg, hogy a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet és ott is ahol megmarad, a jelenlegi három fős stábok helyett egyetlen mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót.

A tervezet nem meglepetés, hiszen Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese már februárban beszélt arról, hogy egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításában gondolkoznak – számolt be a MedicalOnline az év elején. Takács már akkor elmondta, hogy a rendszert, amelyet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) üzemeltetne, járási szinten szerveznék meg. Az OMSZ szerződne az orvosokkal, rezidensekkel, mentőtisztekkel és kiemelt kompetenciájú ápolókkal (APN). Járásonként egy szakorvos venne részt az ügyeletben supervisorként, a hátteret az OMSZ diszpécserszolgálata adná, akik csekklista alapján kérdezik ki a beteget az aktuális állapotáról.

A Népszava most azt írja, az új rendszer próbája Hajdú-Bihar megyében július elsejétől indulna . Úgy tudjuk, ha ez az első 30 napban sikeres lesz, úgy az OMSZ az új feladatokra megkezdi az orvosok és mentőtisztek toborzását.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink