hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egységes lehet a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

A szakmai koncepció készítői azt javasolják, hogy 75 vagy 85 év felett járjon alanyi jogon és térítésmentesen a szolgáltatás, közölte a Népszava.

Ha a kabinet is elfogadja azt javaslatot, amely már a jövő év elejétől országosan egységes szolgáltatássá alakítaná át az úgynevezett jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. Az ország sok településén már az ezredforduló óta működik az a rendszer, amellyel az egyedül élő idősek kérhetnek segítséget krízishelyzetben, például, ha elestek, nem találják a gyógyszerüket, vagy rosszul vannak. Ilyenkor egyetlen gombnyomással riaszthatják a szociális gondozót, akinek 30 percen belül a bajba jutotthoz kell érnie.

A lap szerint a kormányzat egységesítené a sokféle műszaki megoldással, URH-val, mobil hálózattal, illetve vezetékes telefonnal működtett rendszereket, és országos központi diszpécser szolgálattal irányítaná a feladatot. Az országos központba érkező segélyhívás után a diszpécser az adott település helyi szociális gondozóknak adná ki a munkát, vagy ha nagyobb a baj, indítaná az orvosi ügyeletet, vagy a mentőt.

A kormányzati javaslattal bővítenék a jogosultak körét. Jelenleg szociális ellátásként az egyedül vagy a kétszemélyes háztartásban élő 65 év felettiek, a súlyosan fogyatékosok, pszichiátriai betegek jogosultak segélyhívógombos rendszerre, ám ezért tőlük is kérhetnek térítési díjat. A szakmai koncepció készítői a 75 vagy 85 év felettieknél húznák meg az alanyi jogosultság határát, a többiek önköltségen kaphatnák a szolgáltatást. Kalkulációjuk szerint, ha valamennyi 75 éven felüli (747 255 ember) élne a lehetőséggel, akkor 40 milliárd forintba kerülhet az új rendszer elindítása. Ha a 85 éveseknél (179 232 vannak) „húzzák meg a vonalat”, akkor 10 milliárdra van szükség.

Egyelőre vita van arról, hogy az új országos rendszert a 112-es segélyhívóhoz kapcsolják-e , vagy erre a célra hozzanak-e létre önálló központot.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink