hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Egyre több orvos 50 feletti

Az orvosok elöregedése, a középgeneráció hiánya akár már a közeli jövőben betegellátási problémákhoz vezethet – állapítja meg az egészségügy látleletének is tekinthető kormányzati dokumentum alapján a Magyar Idők.

A dokumentum a többi közt arra is felhívja a figyelmet, hogy bár az orvosok összesített létszáma az uniós átlagnak megfelelő, földrajzi eloszlásuk nem egyenletes, koncentrációjuk különösen az orvosegyetemi városok – Budapest, Szeged, Debrecen és Pécs – vonzáskörzetében magas. Ugyanakkor Nógrád megyében a legmagasabb a 65 év feletti orvosok aránya, ami már a közeljövőben munkaerőgondokat vetíthet előre.

Nógrád munkaerőhelyzetét ronthatja, hogy a 65 év feletti klinikai dolgozók aránya a megyében 20 százalék. Tolna, Nógrád és Veszprém megyékben az 50 év feletti fogorvosok túlsúlya a jellemző. Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Tolna megyében általánosan magas a korosabb doktorok aránya, sőt Budapesten is az 50 év feletti gyógyítók vannak túlsúlyban (arányuk 52,6 százalék), ami rosszabb arány az országos átlagnál (47 százalék). Ugyancsak a fővárosban aggasztóbb az egészségügyi szakdolgozók korfája.

– Az idős gyógyítókat sem nélkülözheti azonban az egészségügy, egy nyugdíjkort elérő kórházi orvos még legalább tíz évig rendkívül hasznos munkát tud végezni például egy kisebb megterhelést jelentő szakrendelőben – mondja a Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke. Pásztélyi Zsolt nem titkolja, hogy az ő munkájuk nélkül a szakrendelők gyakorlatilag működésképtelenek lennének. Azzal kapcsolatban azonban, hogy a nyugdíjas-szövetkezetek keretében vajon több orvos, nővér vállalna-e a jövőben nyugdíj mellett munkát, az elnök nemmel válaszolt. Tapasztalata szerint ugyanis, aki nyugdíj mellett is dolgozni szeretne, kisvállalkozóként tér vissza, és az ugyancsak kedvező adózású katát választja.

 

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink