hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egyre több a közbeszerzési bírság

Egyre több kórházat bírságolnak meg közbeszerzési szabálytalanságok miatt, és a határozatok nyomán immár beszállítókat is elmarasztalt a Közbeszerzési Döntőbizottság – írja a Magyar Idők.

Míg 2015-ben 44 kórházra rótt ki bírságot a döntőbizottság összesen valamivel több mint 19 millió forint értékben, addig 2016-ban már 98 esetben összesen több mint 42 millió forintnyi bírság megfizetésére kötelezett intézményeket.

Nem a kórházfenntartó szervezet az oka, ha az egészségügyi intézmények megszegik a közbeszerzési törvényt – lényegében így reagált az egészségügyi államtitkárság az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) azon felvetésére, amely szerint a kórházak sok esetben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) késedelme miatt kényszerülnek szabályszegésre. Sokszor előfordul, hogy az intézményeknek maguknak kell megvásárolniuk olyan tételeket, amelyeket elvileg az állami kórházfenntartó szerezne be, mert elmarad vagy késik a tenderkiírás, az adott eszköz nélkül viszont nem lehet például operálni – írta a szövetség.

Az egészségügyi államtitkárság a lapnak azt írta: a kórházak mint önálló gazdasági egységek hajtják végre a közbeszerzést, a szerződéseket minden egyes intézmény önállóan kezeli. Az ÁEEK csak a közbeszerzési tervet hagyja jóvá, ilyet tavaly 33 intézmény egyáltalán nem nyújtott be. Hetvenöt kórház összesen 474 közbeszerzési eljárással kapcsolatos engedélyt hagyatott jóvá, ezek összértéke 79 milliárd forint volt. Hozzátették: az egyedi eljárásokat már eddig is átlagosan 32 munkanap alatt elbírálta a fenntartó, de az eljárási idő ez évtől legfeljebb 25 nap lehet.

Az Orvostechnikai Szövetség levelében leírt törvénysértéseket az ÁSZ bejelentésként kezeli, azokat a kockázatkezelési rendszerében hasznosítja, és az ellenőrzései során felhasználja. Mindenben fenntartják a vizsgálataik során tett korábbi megállapításaikat.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink