hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Egyre kisebb tételekben rendelnek a patikák

Az elmúlt öt vaklicit nyomán ezerrel csökkent a támogatott gyógyszerek száma, s mintegy 30 olyan cikkcsoport van, amelyben csak egyetlen gyógyszer található – írja a napi.hu.

A vaklicit bevezetésével 20 milliárd forinttal csökkent a gyártók bevétele, amit exportpiaci értékesítéssel, létszámstoppal és megszorításokkal tudtak kompenzálni – idézi a lap Ilku Líviát, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) igazgatóját.

A vaklicit hihetetlen logisztikai terheket ró a gyógyszernagykereskedőkre, az árukészlet váltásakor nagyon rövid a felkészülési idő, a patikusok ilyenkor jelentősen lenyomják a készleteiket, majd a licit után hirtelen akarják újratölteni – ezt már Feller Antaltól, a Hungaropharma vezérigazgatójától idézi a lap. A korábbi, rendelésenkénti átlagosan 5 dobozos mennyiség lecsökkent 3,2 dobozra, ezzel lényegesen nőtt a nagykereskedők fajlagos költsége.

A vezérigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a piaci szereplőknek készülni kell arra a 2014 második-harmadik negyedévében megjelenő uniós irányelvre, amely dobozonkénti gyógyszerkövetést ír elő, ami dobozonként 1,6 eurócentes többlet költséggel számolva uniós szinten évente 125 millió eurórót jelenthet – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi Online)
hirdetés

Könyveink