hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egyre kevesebb a védőnő

Azért nem jut minden védőnőnek 30-35 ezer forint, mert az egészségügyben egyedül ők dolgoznak létszám alapján – hangzott el az InfoRádióban.

Tavaly ugyan 14 milliárd forintot kaptak a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, iskolaorvosok, a védőnők és a területi ellátást végző fogorvosok, ám a bérkiegészítést a munkáltató kizárólag annak függvényében tudja adni a védőnőnek, hogy hány gondozottja van – mondta az InfoRádiónak Csősz Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara védőnői tagozatának elnöke.

A törvényben meg van határozva, hogy mennyi a maximálisan ellátható létszám egy védőnő számára. Csak akkor kaphatja meg a védőnő ezt a 30-35 ezer forintos kiegészítést a munkáltatótól, ha megvan ez a maximális létszám, igaz, így sem mindenhol kapták meg a támogatást.

„Ha a védőnők bekerülnének az egészségügyi közalkalmazotti bértábla hatálya alá, akkor megbízható, egyformán igazságos alapbérük lenne, amin nem lehet változtatni. A bérkiegészítésen ugyanis bármikor változtatni lehet, azt el lehet törölni” – mondta Csősz Katalin. Hozzátette azt is, 2019-ig emelkedni fognak a szakdolgozói bértáblában az összegek, míg arról nem tudunk, hogy a védőnőknek plusz forrást biztosítana a kormányzat.

Addig fogunk menni bármilyen döntéshozóhoz, amíg ez a probléma meg nem oldódik – hangsúlyozta.

A témával foglalkozik az MNO is, a KSH adataira hivatkozva azt írja, 2000-ben még 4500 területi védőnői állás volt az országban, 2005-től ez a szám már csak 4000 körül mozog. Az állások csökkenésének oka lehet, hogy szinte soha nem sikerült betölteni őket, 3-500 mindig üresen maradt. A helyzet azonban az állások számának csökkentésével sem javult, az elmúlt tíz évben ugyanis a KSH szerint minden évben körülbelül 3700 területi védőnő dolgozott az országban.

(forrás: MNO, InfoRádió)
hirdetés

Könyveink