hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egymilliót adományozott az Abbvie az ORFI-nak

Egymillió forintos eszközadományban részesült az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) a közelgő ünnepek kapcsán, melyet Dr. Jakab Zoltán az AbbVie Kft. ügyvezető igazgatója adott át Prof. Dr. Poór Gyulának, az intézet főigazgatójának.

Az immunológiai eredetű gyulladásos sokízületi megbetegedések jellegzetessége, hogy főleg a kisízületeket támadják meg, és hosszú évtizedek alatt azok anatómiai és funkcionális károsodásával járnak.

Bár többségében a felnőtteket érintik (például a reumatoid artritisz), léteznek olyan speciális formái, melyek fiatalok, sőt egészen kicsi gyermekek esetében jelentkeznek. Ezeket a kórképeket összefoglaló néven fiatalkori, ismeretlen eredetű ízületi gyulladásnak nevezzük (JIA). Mivel a JIA esetében is egy egész szervezet érintő rendszerbetegségről van szó, az érintett gyermekek gyakran nem csupán a fájdalmas ízületi gyulladástól szenvednek, hanem már szerveik is érintettek lehetnek. Gyakori például a szem szivárványhártyájának gyulladása, mely látásromláshoz, nem megfelelő kezelés esetében akár látásvesztéshez is vezethet. Mivel a gyermek és serdülőkorban a csontrendszer és az ízületek is nagy változásokon mennek keresztül a növekedés során, kiemelten fontos, hogy az ízületek épségét – ezáltal a mozgáskészséget – mind teljesebb formában megőrizzük, és a betegséggel járó funkcionális veszteséget minimalizáljuk.

„Az ORFI kiemelt országos intézményként évtizedek óta foglalkozik a fiatalkoriízületi gyulladásban szenvedő kis betegek kezelésével és rehabilitációjával. Olyan, több szakterületet felölelő csapat dolgozik nálunk, akik a gyermekek komplex kezelését valósítják meg kiemelkedő eredményekkel. Az egyre fejlődő gyógyszeres terápia mára lehetővé tette az ízületi károsodás megállítását, ehhez azonban körültekintő team munkára és kellő szintű intézményi háttérre van szükség. A gyógyszeres terápiát fizikoterápiával egészítjük ki, amit a gyermekek életkori sajátosságára szabunk.”– mondta Prof. Dr. Poór Gyula az ORFI főigazgatója.

A most átadásra kerülő eszközadomány az ezen a területen szakmai tapasztalatot szerzett gyógytornászok által összeállított játékokból és sporteszközökből áll, amik célzottan fejlesztik és támogatják azokat a mozgásformákat, melyek sérülhetnek ezeknél a betegeknél. A mozgás-, és ergoterápiához járulnak majd hozzá azok a tárgyak, amelyeket a szakemberek által összeállított lista tartalmaz.

„Azért döntöttük a fiatalkori ízületi gyulladásban szenvedő gyermekek támogatása mellett, mert ők vannak a legsérülékenyebb helyzetben. Életkoruknál fogva a mostani kezelés hosszú évtizedekre meghatározza a jövőjüket, azt hogy mennyire tudnak teljes, korlátozottságtól mentes életet élni. Ehhez minden tekintetben a legjobb minőségű ellátásra – szakemberek, gyógyszerek, fizikoterápia  van szükség. És végül az is fontos szempont volt, hogy ezekkel a játékokkal és mozgásfejlesztő eszközökkel a fizikoterápia ne a kezelés, hanem a gyermekeknek természetes játék része legyen” – mondta Dr. Jakab Zoltán az adomány átadása kapcsán. 

hirdetés

Könyveink