hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egymilliárd forintos fürdőfejlesztés Cserkeszőlőn

Téli termál-élményfürdővel bővült a cserkeszőlői gyógyfürdő, ahol így a fedett terület nagysága megközelíti a kétezer négyzetmétert.

Egy több éve tartó építkezéssel valósult meg Cserkeszőlőn az a gyógyfürdőfejlesztés, amelynek révén bővültek a téli üzemeltetés lehetőségei, megszüntetve a szezonalitást, és újabb munkahelyek jöttek létre a foglalkoztatási helyzet javítására - mondta Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Szolnok megyei településen a beruházás keddi ünnepélyes átadásán. 

A fedett téli termál-élményfürdő az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg kereken egymilliárd forintért.

A helyettes államtitkár beszédében jelezte: a kormány a jövőben is támogatja a gyógyvízhez kapcsolódó fejlesztéseket. Így többek között üdvösnek tartaná, ha az arra alkalmas gyógyvizeket kozmetikumok előállításához használnák fel, vagy az eddiginél jobban hasznosítanák a gyógyvíz geotermikus energiáját. Támogatásra méltók azok a műszaki megoldások is, amelyek a még kellő hőfokú termálvízzel a zöldséges fóliasátrak fűtését biztosítanák - tette hozzá.

Szokolai Lajos polgármester elmondta: a cserkei termálvíz léte a kőolajkutatásnak köszönhető, és a helybéliek már az 1940-es évek végétől élvezték gyógyító hatását. Az 1950-es évek közepén épült régi fürdő évtizedeken át állami tulajdonban volt, és csak a rendszerváltás után került az önkormányzathoz. Attól kezdve egymást követték a létesítmény-korszerűsítések, elkészült egy egészségügyi centrum, egy élménymedence, egy tanmedence, egy párját ritkító ponyvacsúszda valamint egy vízforgató rendszer.

A már nemzetközi viszonylatban ismert fürdő újabb beruházását 2008-ban, a regionális fejlesztési tanácsnál sikeresnek minősített pályázatuk alapozta meg. A projekt elszámolható költsége 903 millió forint, ebből a támogatás mértéke 451 millió forint. Megépült egy összesen 943 négyzetméter vízfelületű gyógymedence-rendszer, a fürdőben a fedett terület nagysága megközelíti a kétezer négyzetmétert. A háromszintes épület alagsorában 1200 személyes öltöző, 300 négyzetméteres fitnesz terem, valamint a gépészeti berendezések kaptak helyet. A földszinti fürdőtér két gyógy-, egy-egy gyermek-, élmény- és tanmedencével valamint egy jacuzzival rendelkezik. A felső szinten nyugágyas pihenő és vendéglátó egység szolgálja a fürdőzőket.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink