hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Tízmilliós üzlet

Egyelőre nem tervezik a béranyaság legalizálását

Ha legális lenne a béranyaság Magyarországon, évente akár száz gyermekkel is több születhetne, írja a Fókusz alapján az Index.

10 millió forintért, valamint a felmerülő további költségek áráért, vállalta egy magyar nő, hogy kihordja egy idegen, interneten megismert pár gyermekét. A nőt az RTL Klub Fókusz című műsora buktatta le rejtett kamerás felvételekkel.

Bár a béranyaság a világ számos pontján legális (például Cipruson, Hollandiában, Belgiumban, Angliában, Kanadában, Ausztráliában, Grúziában, Ukrajnában és az Egyesült Államok legtöbb tagállamában), nálunk a törvények súlyos börtönbüntetéssel sújtják. Azok közül a magyar párok közül, akik ilyen úton szeretnének gyereket, a legtöbben a szomszédos Ukrajnába járnak. Egy kijevi béranyaközpont vendégei például katalógusból választhatják ki az ideális béranyát, a szolgáltatás ára 9 és 15,5 millió forint között alakul.

Bár igény lenne rá, a magyar kormány egyelőre nem tervezi a béranyaság legalizálását. "A gyermek anyja az a nő, aki megszülte. A béranyaság kérdése a fentieken túlmenően is számos etikai, jogi, büntetőjogi, gyermekvédelmi problémát vet fel" – válaszolta az illetékes minisztérium a Fókusznak.

A szakemberek szerint: ha legális lenne a béranyaság Magyarországon, évente akár száz gyermekkel is több születhetne.A világon a becslések szerint évente több tízezer gyermek születik béranyák által, a világ méhének pedig Indiát tartják, ahol mintegy háromezer ilyen klinika működik, közli a lap.

(forrás: RTL Klub, Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink