hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Egyedülálló kutatóközpont létesül Pécsen

A világon elsőként létesül nanotechnológiát és vírusokat alkalmazó terápiás központ Pécsen. A Pécsi Tudományegyetem berkein belül működő Science Building névre keresztelt központ alapkövét kedden tették le.

A Science Building névre keresztelt 7800 négyzetméter alapterületű kutatóközpont a pécsi szívcentrummal szemben épül fel. A létesítmény 7 milliárd forintba kerül, amelyre a kormány tavaly 6,5 milliárd forintot hagyott jóvá. A munkálatok kedden az alapkőletétellel kezdődtek és várhatóan 2011-re készülnek el. A kutatóközpontban 200 munkahely létesült azon belül 40 kutatói állást lesz.

Az Enviroinvest Zrt. 260 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében. A cég közleményében azt írja: a 434 millió Ft összköltségű projekt keretében a világon elsőként létesül a nanotechnológiát és fágterápiát ötvöző, úgynevezett nanofágterápiás központ.

A bakteriofágok, vagy röviden fágok olyan vírusok, amelyekkel elpusztíthatók a kórokozó baktériumok. Hatásuk hasonló az antibiotikumokéhoz, de a kezelések során mellékhatás nem jelentkezik. A fágterápiás kutatásokat és alkalmazásokat egy intézménybe foglaló központ elsőként létesül az Európai Unióban. Az a világon is újdonságnak számít, hogy mindehhez nanotechnológiai eszközöket használnak.

A fejlesztés során tíz új munkahely létesül, az Enviroinvest Zrt. új központjával részt kíván venni a felsőoktatásban is.

(forrás: MTI, HírTV)
hirdetés

Könyveink