hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egyedülálló hazai fejlesztés a képalkotó diagnosztikában

Az innovatív fejlesztés felgyorsítja az akut stroke betegek sürgős kezelését és támogatja az ellátáshoz való hozzáférést.

Koponyaűri erek elzáródásánál a visszafordíthatatlan agyi károsodás kockázata az elzáródástól kezdve rohamosan nő, az önálló életre alkalmas túlélés esélye pedig percről percre csökken. Ezért kritikusan fontos, hogy a megfelelő terápiás döntés a lehető leggyorsabban és legpontosabban megtörténjen, különös tekintettel arra, hogy agyalapi nagyér-elzáródás esetében a beteget azonnal az ilyen esetek kezelésére alkalmas centrumok valamelyikébe kell továbbszállítani.  

Az új eljárás célja, hogy az ország bármely stroke centrumába stroke gyanújával sürgősséggel felvett betegről készült képalkotó vizsgálat (koponya CT) eredménye a magyar fejlesztésű eRAD távdiagnosztikai hálózaton keresztül központi, felhőben működő szerverre kerüljön, ahol a mesterséges intelligenciával működő szoftver azonnal értékeli. Az értékelést követően a szoftver a feldolgozott, a károsodásokat kiemelő képanyagot, valamint a terápiás döntés szempontjából kritikus számszerűsített paramétereket automatikusan visszaküldi a vizsgálatot végző intézménynek, továbbá annak a fogadóellátóhelynek is, ahová szükség esetén a beteget speciális ellátásra tovább kell szállítani.

Jelenleg a terápiás döntéshozatal 60-80 percet is felemészthet a radiológiai leletezéssel, a konzultációval a felvevő és fogadó intézmények között és a hagyományos eszközökkel történő képtovábbítással. Ez az idő az új eljárással 15-20 percre rövidíthető – mutat rá Szikora István projektvezető, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) főorvosa. A rendszer emellett internetkapcsolat segítségével online kommunikációt biztosít a beteget primeren felvevő, és továbbszállítás esetén a beteget fogadó intézmény ügyeletes munkatársai között. Minden adattovábbítás a GDPR adatvédelmi előírásainak megfelelően történik.

A mesterséges intelligencia szoftverek új megközelítést adnak a modern gyógyászatban, főként a megelőzés, szűrés területén. Büszkék vagyunk, hogy a világon először Magyarországon került bevezetésre egy országos szintű stroke döntéstámogató rendszer telepítése” – jelentette ki Chadaide Zoltán neurológus, a Brainomix szoftverfejlesztő cég Közép-Európai igazgatója.

A nagyméretű képek könnyebb célba érését egy 1999 óta magyar fejlesztésű távdiagnosztikai platform, az eRAD tette lehetővé.

A távdiagnosztika területén sikerült egy olyan szoftvert fejlesztettünk, mely nem az összes, közel 400 képből álló sorozatot küldi vissza a beküldő kórház részére, csupán a Brainomix számára feldolgozáshoz szükséges 40 képet, 90 százalékkal csökkentve a hálózat túlterheltségét. Mindezt biztonságos, 2048 bit erős kulccsal titkosított vonalon” – tette hozzá Liget Gárbor, az eRAD műszaki igazgatója.

A projekt az EFOP-5.2.6-2020-00004 azonosítószámú Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései c. felhívás keretében az OMIII 1145 Budapest Amerikai út 57. alattitelephelyén mint központi egységben, valamint az ország további 27 stroke centrumában valósul meg 2022-2027-ben.

Az OMIII Európa öt legnagyobb forgalmú akut stroke intervenciós centrumának egyike, amely hazánkban az agyvérzésen átesett, intervenciót igénylő betegek közel felét látja el. Az intézet az agyi érbetegségek minimálisan invazív kezelésének keresett nemzetközi képzőhelyének számít: határainkon túl Erdélyből, Görögországból, a Közel- és Távol-Keletről is jelentkeznek orvoskollégák, hogy az OMIII-ban részesüljenek stroke intervenciós képzésben.

hirdetés

Könyveink