hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egy sor élelmiszer lekerülhet a magyar polcokról

Már ez év szeptember elsejétől bevezetné az ételek transzzsírsav-tartalmának korlátozását az Emberi Erőforrások Minisztériuma – írta az MTI.

A kormány honlapján megjelent az élelmiszerekben lévő transzzsírsavak megengedhető legnagyobb mennyiségéről, a transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek forgalmazásának feltételeiről és hatósági ellenőrzéséről, valamint a lakosság transzzsírsav bevitelének nyomon követésére vonatkozó szabályokról szóló rendelettervezet.

Ennek értelmében már ez év szeptemberétől tilos lenne olyan élelmiszert forgalomba hozni, vagy forgalmazni, amelyben a végső fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A rendelettervezet rögzíti továbbá, hogy a gyártói nyilvántartásban szerepelnie kell az étel alapanyagok transzzsírsav tartalmának, különös tekintettel az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra, amelyeket a gyártó a végső fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer előállítása során összetevőként felhasznál vagy az előállítási technológia során alkalmaz.

Cserháti Péter egészségügyi helyettes államtitkár a rendelettervezet hatásvizsgálati dokumentumában kiemelte: jelenleg a magyar lakosság megbetegedési és halálozási statisztikáinak élén olyan betegségek állnak, melyek jelentős részben összefüggnek a táplálkozással. Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy az ipari eredetű transzzsírsavak komoly veszélyt jelentenek az egészségre, szisztémás gyulladást, vérérfal károsodást, inzulinrezisztenciát, hasi elhízást okozhatnak, de növelik a szívritmuszavarok és cukorbetegség kialakulásának veszélyét is.

A Népszabadság tavaly szeptemberben írt arról, több, egymástól független piaci forrásra hivatkozva, hogy egy még formálódó rendelettervezet 2014 tavaszától tiltaná meg az olyan termékek forgalomba hozatalát, amelyekben a transzzsírok aránya meghaladja a 2 százalékot. Mint írták, a növényi alapanyagokból hidrogénezéssel előállított mesterséges transzzsírokat a kenyéren kívül több pékáru, gyorséttermekben sütött ételek, valamint nagy zsírtartalmú édesipari termékek (kakaós tejmassza, nápolyi, töltött kekszek), továbbá levesporok tartalmazzák. A transzzsírtól a termék krémesebb állagú lesz, gyorséttermekben pedig azért használják, mert az ezt tartalmazó olajban gyorsabban és ropogósabbra sül az étel - írta a Népszabadság.

Egy tavaly decemberben elfogadott egészségügyi salátatörvényben rögzítették, hogy az élelmiszerekben lévő transzzsírsavak megengedhető legnagyobb mennyiségét, a transzzsírsav tartalmú élelmiszerek forgalmazásának feltételeit és hatósági ellenőrzésének szabályait, valamint a transzzsírsav bevitelének nyomon követésére vonatkozó szabályokat az egészségügyért felelős miniszter az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős miniszterrel egyetértésben rendeletben határozza meg.

Tavaly év végén Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója az MTI-nek adott interjújában azt mondta: évente három-hatezer szív- és érrendszeri halálozást lehetne elkerülni Magyarországon, ha korlátoznák az élelmiszereknek az érelmeszesedést okozó, az érfalon könnyebben lerakódó transzzsírsav-tartalmát.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink