hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egy hónap kómával kezdené új életét az első fejátültetett ember

A 30 éves orosz programozó, Valerij Szpiridonov lehet az alanya a Sergio Canavero által tervezett első fejátültetésnek – írja a beavatkozás szakmai és etikai problémáit soroló cikkében a NOL.

Canavero szerinte létfontosságú a gerincvelő tiszta és éles átmetszése – idéz egy megoldandó szakmai problémát a lap  –, mely, ellentétben a balesetek roncsolt szövetfelszínével, lehetővé teszi az idegek összenövését. Ehhez elektromos stimulációt és a lipid természetű sejthártyák összeolvadását elősegítő polietilén-glikolt, vagy ennek kudarca esetén őssejteket használna, a fej és a donortest oxigénhiány okozta szövetkárosodását pedig hűtéssel védené ki.

Az erek és izmok összevarrását követően a mindenestől 36 óráig tartó és 150 orvos összehangolt munkáját igénylő műtétet követően a sebész a pácienst három-négy hétig kómában tartaná, miközben beültetett elektródokkal rendszeresen stimulálnák a gerincvelőt az új idegi kapcsolatok kialakulása érdekében.

Az olasz fantaszta azt állítja, a kómából felébredve páciensei képesek lesznek érezni és mozgatni arcukat, és korábbi hangjukon fognak tudni megszólalni. Ez persze még nem akkora csoda, hiszen a fenti képességek a fej önálló tevékenységei, de bízik abban is, hogy páciensei egy éven belül újra járnak majd” – olvasható a nol.hu-n.

cimkék

hirdetés

Könyveink