hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egészségügyi felügyelők tesztelik a flakonok gyerekzárait

A nyáron 15 európai ország kezdi meg a veszélyes anyagokat és keverékeket tartalmazó lakossági termékek gyerekbiztos zárainak ellenőrzését – írja honlapján az ÁNTSZ.

Ahogy közleményükben fogalmaznak: „Egy vegyi anyagot vagy keveréket tartalmazó termék zárása akkor tekinthető gyerekbiztosnak, ha azt a nyitáshoz szükséges erőkifejtés, vagy koordinált kézmozgás miatt a kisgyerekek többsége nem tudja kinyitni, ugyanakkor a felnőtteknek nem okoz gondot a nyitás.”

Idén nyártól nő a gyerekzáras termékek száma - emlékeztet a szolgálat  - miután 2015. június 1-jétől a koncentrációs határértékek szigorodása miatt egyes, eddig irritatív keverékek már maróként osztályozandók, és ebben az esetben már követelmény a gyerekbiztos zárás.

A veszélyes keverékeket tartalmazó termékek esetén a csomagolással szemben egyéb kritériumokat is támaszt az uniós jogszabály. Így a csomagolás nem keltheti fel a gyermekek érdeklődését (pl. a formája miatt), illetve nem tévesztheti meg a fogyasztókat azzal, hogy hasonlít valamely élelmiszerhez, állateledelhez, gyógyhatású készítményhez vagy kozmetikumhoz. További követelmény, hogy a csomagoláson (pl. flakonon) a vakokat és gyengén látókat figyelmeztető, tapintással érzékelhető jelzés is legyen. A kémiai biztonsági felügyelők ezek meglétét szintén ellenőrizni fogják – írják az antsz.hu-n, megjegyezve, hogy a gyerekzár mit sem ér, ha ezeket az eszközöket a háztartásokban a gyerekek kezeügyében tárolják...

(forrás: ÁNTSZ)
hirdetés

Könyveink